ПОЗИЦИЯ НА ДОСТ

     ДОСТ осъжда остро вандалския акт срещу единствения мюсюлмански храм в многомилионна София.

     Бомбите, хвърлени срещу храма на човешката съкровеност, не само поругават религиозния храм, но взривяват единството на българската нация. Това е още едно ярко доказателство какви опасни за българската национална сигурност мащаби е придобил езикът на омразата, който вече прераства в конкретно поведение и опасно действие на омразата.

     Крайният национализъм е антинационален по своята същност, защото представлява най-големият риск за националната сигурност; защото в крайна сметка националната сигурност е единението на нацията. Това е принцип, категорично прокламиран от Конституцията на Република България, която действията на крайните националисти грубо погазват. Затова призоваваме всички партии, които се самоопределят като демократични, да се разграничат и осъдят остро вандалските прояви на краен национализъм, а компетентните власти в лицето на МВР и Прокуратурата - да предприемат решителни действия за търсене на наказателна отговорност както от преките участници, така и - преди това – от преките поръчители.

     Днес българският краен национализъм става все по-нагъл и заявява претенции, освен да определя дневния ред на законодателния орган, противозаконно и антиконституционно да призовава към саморазправа с етнически и религиозно различните.

     Националистическият възглас „смърт за турците, смърт за мигрантите и предателите“ е най-грозното петно върху образа на европейска България, което може да бъде изтрито единствено чрез незабавни решителни действия на компетентните власти.

     Призоваваме управляващата партия най-сетне да проумее, че властта й не е по-ценна от човешките права и принципите на демокрацията, за да продължава да бъде заложник на крайните националисти.

                                                                                  ЛЮТВИ МЕСТАН

                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код