Днес г-н Лютви Местан, председател на ПП ДОСТ и делегацията, в която са включени още г-н Шабанали Ахмед и г-н Венцислав Каймаканов проведоха серия срещи с турския държавен и политически елит.


Първата среща беше с министър-председателя на Република Турция г-н Бинали Йълдъръм по време на която българската делегация подчерта, че ДОСТ не просто осъжда опита за военен преврат от 15 юли, но припомни, че новорегистрираната партия е била първата, която е излязла с официална позиция още непосредствено след нощта на преврата. Делегацията на ДОСТ изрази и своя респект от демократичната зрялост и култура на турския народ, който се противопостави на противоконституционния преврат, както и от общата национална позиция, която управляващи и опозиция са изразили. Те пожелаха на правителството бързо нормализиране на ситуацията. Г-н Местан е запознал премиера с политическите цели на новорегистрираната партия ДОСТ, сред които задълбочавано и ускоряването на отношенията между Република България и Република Турция.

 

Последва среща с председателя на Великото Народно събрание на Турция г-н Исмаил Кахраман, както и с г-н Азиз Бабушчу председател на Групата за приятелство между Република Турция и Република България във Великото Народно събрание на Турция. Последната среща на г-н Местан беше с лидера на Партията на националистическото действие г-н Девлет Бахчели. Домакините пожелаха на новата партия успехи в постигането на политическите цели. Все още не е сигурно дали ще се проведе среща и с лидера на другата опозиционна партия Народно-републиканската партия г-н Кемал Кълъчдароглу поради това, че неговия конвой е обект на терористично нападение, което е причина за забавянето му в провинцията. Утре г-н Местан и делегацията на ДОСТ ще участват в официалната церемония по откриването на третия мост над Босфора. Очаквайте подробности и снимков материал.

Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код