Годината ще е от изключителна важност за съдбата на ЕС и ще предопредели курса, в който ще продължи политическото си развитие. Критичен момент ще бъдат резултатите от изборите в някои европейски държави с най-голяма тежест в съюза сред, които са Холандия, Франция, Германия, Италия. Избори, които ще очертаят новия облик на ЕС и политическия път, по който ще тръгне Европа. Започването на процедурата по Брекзит тази година е значима с това, че има вероятност да създаде ефекта на доминото и предизвика вълна от последователни излизания на държави от съюза. Разпад на ЕС е опасно явление, което на свой ред ще доведе до по-голяма криза и нестабилност в Европа, защото това ще предизвика излизането на повърхността на забравени проблеми и замразени спорове между отделните европейски държави, а в Европа има кризи от близкото минало, които са вкарани в руслото на дипломатическото решение, благодарение и усилията на ЕС. Нестабилната и динамична политическа обстановка в Европа, която съществува подтиква Русия към все по-настъпателна политическа ангажираност на континента, което допълнително усложнява политическото единомислие и сплотеност сред страните членки на съюза.

    Първоначално заявената политика на новия американски президент Доналд Тръмп, също предизвиква сътресения в ЕС, революционния нов курс във външнополитически план ако продължи ще предизвика трусове, които ще се отразят и до голяма степен на Америка, като суперсила в света. Стратегическата мисъл и визия, която следва от столетие и на, която дължи издигането си днес, като единствен световен лидер, не може да бъде пренебрегната и зачеркната с лекота дори и от нетрадиционен президент, като Тръмп. Рухване на ЕС, ще доведе до загуба на най-важния дипломатически партньор, и ще се отрази негативно на САЩ и ще я накара да борави със стеснен кръг от международен политически инструментариум за оказване на натиск и изпълнение на стратегическите си цели. Съмнение в цялостта на обединена Европа, както и преразглеждане на актуалната формула на функциониране на НАТО, от страна на щатите ще доведе до разклащане на доверието между евроатлантическите партньори и това не е в интерес на САЩ. Америка без подкрепа от ЕС не е в състояние да реши сама проблемите в Близкия изток и други конфликтни райони, което на свой ред ще доведе до засилване ролята на Русия и Китай. Поемането на водещата роля в Близкия изток от сила различна от американците, ще доведе срив в доверието към САЩ в този невралгичен регион и ще урони престижа ѝ, което допълнително ще задълбочи недоволството породено от подписването на скандалния указ за забрана за влизане на мюсюлмани от някои страни от региона. Не намирането на обща политика за Близкия изток е заплаха, както за интересите на САЩ, така и за Европа.

    Кръстопътя през 2017 г., на който се намират ЕС и САЩ и политическата посока, която ще изберат очертава международната картина на бъдещето. Посока на САЩ да преразгледат традиционната си стратегическа външна политика следвана от края на Втората световна война и да предизвикат нов световен ред, или заедно с Европа да укрепят мощта на евроатлантизма. И посоката на ЕС, в която идеята за единство и обединение е изчерпана и проекта наречен ЕС е приключен, или да възвърне своята сила и да стане отново най-привлекателната организация на стария континент.


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код