Така прехвалената конструкцията на етническия еталон в България е доказала, че беше напълно сбъркана и несъобразена със спецификата на всички категории хора живеещи в страната. Модела с предоставянето на интеграцията и политическото представителството на етническите турци в ръцете на ДПС, бе изграден върху нестабилна основа и неработещ в интерес на турците и българската държавност. Което доведе до по-голямо маргинализиране и враждебно отношение към втората най-голяма етно съставна част изграждаща българската нация. В последно време се наблюдава мълчалив отказ от прилагане на законови отговорности и невземане на отношение от редица държавни институции. 

    Днес държавни институции си затварят очите и не прилагат законите, при нарушаване правата на част от населението, което не принадлежи към основния етноелемент в България еднозначно посочва, че изградения посттоталитарен български етнически модел е изчерпан и вреден. Щом един бивш премиер прие в управлението национал-фашистки марионетки, с което им предостави най-високата официална трибуна за изява, те от своя страна безпардонно и брутално обидиха цялата мюсюлманска религиозна общност, оприличавайки молитвата на свещеник, като вой на животно. Окрилени от самочувствието си на неприкосновеност и с мисълта, че участваха във властта с най-голямата партия /ГЕРБ/, тези псевдопатриоти създадоха скандала на границата, с което предизвикват и си играят с търпението на част от населението. Същият този премиер, който заявява за единност на нацията и се готви отново да оглави управлението на държавата и отново да включи в своя кабинет същите тези, които разделят нацията, да се замисли дълбочинно до какви последици ще донесе това. До това ли ни донесе дългогодишния „толерантен“ етнически модел? В, който Президента и дума не обелва за ужасните събития на българската граница, служебния премиер Герджиков с недопустимо изказване за един професор по право, заявява че ангажимент на Местан е ограмотяването по български език на гласоподавателите в Р. Турция. Служебно правителство начело със същият този Герджиков, което неадекватно реагира и допусна ексцесиите на фашистите, с което бяха унижени български граждани и отново изживяха дискриминацията и насилието познати им отпреди 28 години. Главен прокурор, който трябва да е най-зоркия арбитър и строго да съблюдава спазването на Конституцията стоя и гледа безучастно сеира, който се разигра. Защо нарушените законни права на тези български граждани, макар и от турски произход останаха незащитени? Това ли е етническия модел, който е толкова много хвален? Това ли е модела, в който етнически турчин едва едва и с големи компромиси бъдейки назначен на по-висока държавна позиция/за пред Европа/ и после му се лепва веднага етикета на турски шпионин? Това ли е толерантния етнически модел, в който малцинствата продължават да бъдат смятани, като втора ръка и съществува пълна недоверчивост към тях? Гарантирани са правата на малцинствата, но само на лист хартия, когато тези същите права трябва да бъдат реално използвани настава заплаха за националната сигурност??? Да, бутафорния български етнически модел съществуващ досега наистина е толерантен, но едностранно, в който едната страна правеше твърде много компромиси с цената да бъде унижавана, когато погазват нейните гарантирани законни права.

    Ето, защо призовавам ръководството на ДОСТ и всички симпатизанти да се обединят, около каузата за създаването на нов етнически модел в България, за който интересите и правата на малцинствата да не бъдат заложник и използвани за целите на тоталитарна мафиотско-олигархична структура като ДПС, а да бъдат отстоявани постоянно чрез всички законни средства, срещу всякакви посегателства, нарушаващи и накърняващи демократичните ценности и личното достойнство. Дошло е време, в което етническите малцинства трябва да заемат реално полагащото им се място и активно участвайки в процесите на страната, да бъдат уважавани и приемани, като равни. Дошло е време, в което всеки един, от обикновения гражданин през политическите партии до държавните институции трябва де се съобразяват, че малцинствените групи притежават абсолютно еднакви права и имат равнопоставена роля в участието на държавата, и да нямат ни най-малкото съмнение, че тези интереси ще бъдат защитавани безкомпромисно, упорито и неотстъпчиво с всички демократични инструменти.


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код