При стриктно спазване на противоепидемиологични мерки и ограничението за максимален брой участници Лютви Местан и членове на ръководството на партия ДОСТ почетоха паметта на жертвите на т. н.”Възродителен процес” от трагичната зима на 1984 г.”Мястото за почит е тук, пред гробовете на убитите от комунистическия режим, а не пред ДПС - чешмите, защото през 1984 г. такава партия не съществуваше. Партийното присвояване от ДПС на героичния подвиг на българските граждани - турци и мюсюлмани, е долнопробна партийна кражба на история и на историческа памет”- заяви Председателят на ДОСТ г-н Лютви Местан.

”Жертвите на “Възродителния процес” са герои на България, на българската демокрация, а не партийна собственост. Те заслужават признанието на цялата българска демократична общност и на всички демократични партии. За съжаление вече над 30 години тези събития, а оттам и общността на турците и мюсюлманите са оставени под властта и монопола на сарайското ДПС, като изключим появата на нашата партия ДОСТ” - продължи Лютви Местан.


“Тази година, след 30 години отсъствие на всички останали демократични партии, които безотговорно оставиха тази територия на ДПС за разгръщане на нейните митове и пропаганда по авторитарен образец, най-сетне Христо Иванов и членове на ръководството на ДБ са били тук, за да изразят почит пред Тюркян и другите жертви. Преди тях това бяха сторили само Евгени Михайлов и Георги Боздуганов,  основатели на „Движение 22-ри септември” и Президентите Желев и Стоянов.”

 Безспорно инициативата на Хр. Иванов заслужава респект и уважение, защото само с общи усилия можем да се преборим с лъжата ДПС и нейната опасна и деструктивна роля в българската политика.“- заключи Председателят на ДОСТ.Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код