СЕПАРАТИЗМЪТ НЕ Е РЕШЕНИЕ

Съвременната политическа карта на света е изпъстрена с огромен брой национални държави, в суверенните граници на които има области с преобладаващо малцинствено население с различен от това на мнозинството етнически произход.         
  Историята на тези национални държави е пълна с примери за периодични напрежения, които нерядко водят и до кървави конфликти в регионите с преобладаващо малцинствено население.
  Единствената принципна основа, на която тези конфликти следва да намерят своето решение, е намирането на баланс между:
1.    Безусловното спазване на териториалната цялост и суверенитета на съответната национална държава;
2.    Спазването на конституционните права на малцинственото население.
  Поводът да представя тези разсъждения е поредният конфликт в Нагорни Карабах.
  Нагорни Карабах, макар да е с преобладаващо арменско население, е неразделна част от държавата Азербейджан и нейната суверенна територия и граници, установени по силата на международни договори.
  В съвременния свят няма нищо по-опасно от сепаратизма и прекрояване на граници на основание етнорелигиозен състав на населението от една или друга област или регион в рамките на националните държави. Руската окупация на Крим, военното му откъсване от суверенна Украйна е тежко нарушение на международното право и световната общност не може да допусне занапред подобни престъпления. Години наред Русия подклаждаше сепаратистки настроения сред етническите руснаци, граждани на Украйна, и така подготви почвата за военната си експанзия. Подобна политика е осъдима независимо дали се отнася за Крим, Нагорни Карабах или за която и да е друга точка по света.
  Мирът и сигурността са възможни само при стриктно спазване на международното право и резолюциите на ООН като част от тях.

Лютви Местан
Председател на ДОСТМоля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код