Лютви Местан: „НАШЕТО МЯСТО ЗА ПОЧИТ Е ПРЕД ГРОБОВЕТЕ НА ЖЕРТВИТЕ“
На 15.12.2018г. в областния офис на ДОСТ в Кърджали се проведе разширено заседание на областния съвет на ПП ДОСТ с участието на председателя на партията г-н Лютви Местан, лидера на новата Национална младежка организация на ДОСТ – ДОСТ Младежи /ДОСТ М/ г-н Танер Алимолла, членове на Изпълнителния съвет на ДОСТ и на ДОСТ М и общинските координатори на партията. Основната тема, която се обсъди на заседанието, бе под каква форма партия ДОСТ ще отбележи трагичните събития от месец декември 1984 година, когато танковете, бетеерите и калашниците на комунистическия режим отнеха живота на много мирни граждани.


В изказването си председателят Лютви Местан припомни, че още преди две години е отправил призив Възпоменанията да не се партизират, защото 26-ти декември Могиляне и 27-ми декември Момчилград са дни за почит, а не дни за егоистична партийна пропаганда.
„ДПС не ни интересува. Ясно е, че пак ще докарат платени хора с платени автобуси от цялата страна. Ще демонстрират фалшива мощ, за да прикрият тоталната загуба на доверието на избирателите. Отново ще опорочат с партийни знамена и шапки тези свети за турското и мюсюлманското малцинство дати. Какво друго може да се очаква от партия, която миналата година на 26-ти декември грубо пренебрегна призива на сина на убитата на тази дата преди 34 години Айше Моллахасан – Фикри депесарите да свалят стотиците си партийни знамена разположени около Тюркян чешме.


„Незабавно махнете тези знамена. Това е денят на майка ми, на Тюркян и на другите убити. Това е денят на нашата болка и аз не позволявам да го мърсите партийно, защото през ’84 година вас ви нямаше!“, провикна се той. Разбира се партийният егоизъм на ДПС, който вече 29 години си присвоява като партиен актив героичния подвиг на цял един народ, остана глух за този искрен призив на Фикри.
„Тази година от 26-ти декември насам особено силно ще се прояви политическата подлост и двуличие на ДПС. От миналогодишния митинг насам те извършиха непростимо предателство срещу турското и мюсюлманското малцинство в България, като чрез своите общински съветници във Велинград и Лозница гласуваха за изграждането на паметници на комунисти възродители, членове на Политбюро на БКП, осъществили със силата на оръжието и репресивния си апарат насилствена асимилация на близо милион и половина турци и мюсюлмани.“, бе категоричен г-н Местан.


„С какви очи ще застанат пред гроба на малката Тюркян, която бе убита именно от въоръжените части, изпратени срещу мирните протестиращи за името и вярата си граждани точно със заповед на ген. Атанас Семерджиев след като общинските съветници на ДПС във Велинград единодушно гласуваха да му се изгради паметник във Велинград? Същото се отнася за паметника на Пенчо Кубадински в Лозница. Тук политическата отговорност на ДПС е особена голяма, защото те управляват общината с кмет и мнозинство на общинските съветници над две трети. Вкупом всички те подкрепиха изграждането на паметник за обвинения в участието си във Възродителния процес Пенчо Кубадински. Този паметник е паметник на моралното и политическо падение на ДПС. Народът ни вече разбира това и ще въздаде своето справедливо наказание още на предстоящите европейски избори.“, заяви председателят на ДОСТ.
Той призова членовете и симпатизантите на ДОСТ на 26-ти декември да изпълнят своя човешки дълг като изразят почит пред гробовете на свидните жертви без партийни знамена, шапки и други символи.
„Ние няма да организираме партиен митинг, няма да превозваме хора с платени автобуси не само защото и без това нямаме средства за това, а най-вече, защото има нещо безкрайно аморално в изразената почит срещу пари. Това вече не е почит. Това е платено показване на мускули.“, каза г-н Местан.


В по-нататъшното си изказване председателят на партията засегна и темата за онези български граждани, които изпитват потребност да се поклонят пред жертвите на съпротивата срещу Възродителния процес, но по никакъв начин не биха застанали под знамената на ДПС, защото отдавна са прозрели истинското лице на тази партия. Става въпрос не само за етническите турци и мюсюлмани, става въпрос за етнически българи и представители на други религии, които са прозрели, че съпротивата срещу комунистическия режим през периодите ’71-74г. и 84-89г. беше не само за името и вярата, но бе битка против комунизма и за българската демокрация. Партизирането на тези Възпоменания от общинските кметове на Кирково, Момчилград, Ардино, Каолиново и др. практически води до разделение на демократичната общност в България и е пречка за постигането на консенсусна демократична оценка за тези събития.


Именно затова на разширеното заседание се взе решение членовете и симпатизантите на ДОСТ да изразят своята почит във време различно от двуличните демонстрации на ДПС. „Нека им покажем, че вече нямат монопол върху цяла една общност. Техният цинизъм стигна дотам, че поставят партийните си символи върху възпоменателни паметници, чешми и други обекти. В с. Медовец, община Дългопол, област Варна са замърсили дори гробището с партийните си символи. Затова нашето място за почит е не пред ДПС чешмите, а пред гробовете на жертвите.“, заключи г-н Местан.


Ръководството на ПП ДОСТ информира всички граждани, за които е невъзможно да застанат пред знамената на ДПС, че ДОСТ ще изрази своята почит без да организира митинг, както следва:
1.    От 11 часа на 26-ти декември на площада на Момчилград пред паметника на жертвите на тоталитарния режим;
2.    От 12:30 на 26-ти декември на гробището на с. Груево;
3.    От 13:30 на 26-ти декември пред гроба на малката Тюркян и другите жертви в село Могиляне.
4.    На 27-ми декември ДОСТ ще изрази почит в селата на община Момчилград - Свобода, Равен, Нановица, Ауста и Дюлево.

ПРЕСЦЕНТЪР НА ПП ДОСТ

Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код