„Съхранението на идентичността не е политически, а човешки дълг“. Това заяви Председателят на ДОСТ г-н Лютви Местан в град Одрин на конференция, посветена на тридесет годишнината от създаването на Демократичната лига за правата на човека в България.


Конференцията бе организирана от Конфедерацията на балканските и румелийски изселнически дружества, съвместно с Тракийския университет в град Одрин. На форума взеха участие голям брой политически затворници – герои на съпротивата срещу комунистическия режим в България и асимилаторската политика на БКП и Тодор Живков.

Основни лектори на Конференцията бяха един от учредителите на Демократичната лига за правата на човека – г-н Сабри Искендер, изследователят на тези събития г-н Мехмед Тюркер, а модератор бе Доц. д-р Бюлент Йълдъръм, преподавател по История в Тракийския университет в град Одрин. В своите презентации те представиха цялата история на съпротивата на турците и мюсюлманите в България срещу комунистическия режим от първите организирани опити през далечната 1947 година до края на комунистическия режим.


Солидно присъствие на форума имаше и партия ДОСТ,която бе единственият участник от Р. България. Освен Председателя на партията г-н Лютви Местан, зам.-председателя г-н Мехмед Ходжа, членовете на Изпълнителния съвет – г-н Ахмед Юсеин и г-н Зюрфетин Хаджиоглу, участие взеха и координатори на партия ДОСТ от област Кърджали.

В приветственото си слово Председателят на ДОСТ г-н Лютви Местан заяви, че се прави организиран опит истинските герои на съпротивата на турците и мюсюлманите в България срещу асимилаторската политика на комунистическия режим да бъдат забравени. „Ние дължим истината за тези събития, в това число за истинските организатори на Майските събития от ’89 година на цялото българско общество, но най-вече на младите поколения. В противен случай подвигът на Сабри Искендер, Мустафа Юмер, Авни Велиев, Ремзи Кесер, както на и хилядите политически затворници ще бъде забравен, ще остане недооценена безкористната съпричастност и делото на Независимото дружество на Петър Манолов, на дисиденти и политически затворници като Петър Бояджиев, отец Благой Топузлиев и стотици други. Вместо това се изгражда фалшивият мит, че почетният председател на ДПС е бил организаторът на Майските събития. За да се попречи на тази брутална кражба на историческа истина е необходимо тези събития да бъдат изследвани коректно от българската историография и да заемат своето полагащо се място в учебниците по История.“, каза г-н Местан. Той подчерта, че асимилаторската политика продължава вече не с танкове, бетеери и калашници, а с методите на прикритата дискриминация и посочи като пример множеството глоби, които в Европейска България се налагат при ползване на майчин език по време на предизборна кампания.

„Още от Балканската война насам на турците и мюсюлманите в България се гледа не като на етнорелигиозно и културно многообразие и богатство, а като риск за националната сигурност на България. Затова през последните сто и няколко години са реализирани най-различни стратегии за решаването на „турския проблем“ в България – от прогонване на сто хиляди маса народ до брутална смяна на имена и забрана на религия. С нищо не сме заслужили подобно отношение, защото сме коректни български граждани, за които границите и териториалната цялост на България са свещени, но също така е свещена и нашата идентичност – етническа, религиозна и културна и няма сила, която да ги заличи.“, заключи г-н Местан.

Организаторите на Конференцията съобщиха на присъстващите, че подобни форуми ще се проведат и в други големи изселнически центрове на Р. Турция като са амбицирани да бъдат съорганизатори на конференция и в България, посветена на истината за Майските събития от 1989 година във връзка с тяхната тридесетгодишнина. На форума политическите затворници бяха удостоени с почетни грамоти от организаторите.


След края на Конференцията всички участници положиха венци пред мемориала в гр. Одрин на най-малката жертва на т.нар. Възродителен процес – 17 месечната Тюркян.


 Г-н Местан проведе и официална среща с новоназначения областен управител на Одрин г-н Еркан Джаналп.


ПРЕСЦЕНТЪР НА ПП ДОСТ


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код