ДОСТ ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА Д-Р САДЪК АХМЕТ В ГЮМЮРДЖИНА


„Ben bir Türk olduğum için hapse götürülüyorum. Eğer Türk olmak bir suç ise, burada tekrar ediyorum. Ben bir Türk‘üm ve öyle kalacağım. Bu mesajımla Batı Trakya azınlığına sesleniyorum ve Türk olduklarını unutmamalarını söylüyorum. Haklarımızı bir gün mutlaka alacağız.“

„Днес мен ме отвеждат в затвора само защото съм турчин. Ако е престъпление да си турчин, аз ще повторя – турчин съм и такъв ще си остана завинаги. С това свое послание се обръщам към малцинството ни от Западна Тракия никога да не забравя, че са турци. Рано или късно ние непременно ще си отвоюваме правата.“

Тези думи принадлежат на легендарния борец за правата на турското и мюсюлманско малцинство в Гърция д-р Садък Ахмет. Той ги произнася на път за затвора, на който е бил осъден само защото е поискал освен мюсюлманин по вяра, да бъде признат и като етнически турчин.


На 24 юли 1995 г. д-р Садък Ахмет загива при изключително странни обстоятелства. „Катастрофата“, отнела живота му, се случва точно в деня на подписването на Лозанския мирен договор 24 юли 1923 г. Лозанският мирен договор освен всичко друго урежда и правата на мюсюлманското малцинство в Гърция. Целият живот на д-р Садък Ахмет е посветен на борбата за изконните права на мюсюлманите в Гърция. Историческият му принос е в това, че се бори за признаването не само на религиозната, но и за етническата идентичност на малцинствата в Гърция. Така неговото дело придобива универсално общочовешко значение и д-р Садък Ахмет се превръща в един от символите на борбата за равноправие на малцинствата от всички балкански държави.

На 24 юли 2018 г. голяма делегация на партия ДОСТ, водена от Председателя на партията г-н Лютви Местан, участва във възпоменанието, посветено на 23-тата годишнина от смъртта на д-р Садък Ахмет, което се проведе пред гроба му в град Комотини (Гюмюрджина). До Председателя на ДОСТ бяха зам.-председателят на партията г-н Мехмед Ходжа, членовете на Изпълнителния съвет – г-н Бахри Юмер, г-н Зюрфеттин Хаджъоглу, г-ца Фахрие Мурад, г-н Ахмед Юсеин и г-н Себахин Ахмедолу, както и общинските координатори на ДОСТ за Кърджали и Крумовград г-н Мустафа Шахин и г-н Беркант Ходжа, както и голяма група членове и симпатизанти на ДОСТ, сред които и Ружди Юсеин , пристигнал специално от Белгия.


Възпоменателният митинг бе уважен от изключително представителна делегация от Р Турция, водена от министъра на туризма г-н Мехмет Ерсой, депутати от различни политически партии и дипломати, представители на неправителствени организации. На митинга присъстваха делегации, водени от председателите на политически партии от Балканския полуостров.


Преди възпоменателния митинг г-н Местан и водената от него делегация проведоха среща с председателя на партия DEB г-н Мустафа Али Чавуш. Председателят на ДОСТ благодари на г-н Али Чавуш за любезната покана и заяви, че партия ДОСТ и DEB преследват общи политически цели. Двамата председатели изразиха обща позиция, че ще бъдат в активен диалог и сътрудничество „Ние сме лоялни граждани на страните, в които живеем. За нас са свещени и неприкосновени териториалната цялост и граници, както на България, така и на Гърция, но искаме признание и уважение и за нашата свещена идентичност – име, език, етнос, религия и култура.“, каза г-н Местан.


Председателят на партия DEB, основана от д-р Садък Ахмет, сподели, че това е била и идеологията на д-р Садък Ахмет. „Неговата кауза беше справедлива и партия DEB ще доведе до успешен край поведената от него борба за човешки права.“, заключи г-н Али Чавуш.

Г-н Местан проведе срещи с председателите на сродни партии от Балканите, както и с всички гости от Република Турция. Той се срещна и със съпругата на д-р Садък Ахмет, г-жа Ъшък Ахмет, която беше гост на Учредителната конференция на партия ДОСТ на 10 април 2016 г. в София.

ПРЕСЦЕНТЪР НА ПП ДОСТ

Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код