Председателят на ДОСТ се срещна с г-н Девлет Бахчели – председател на MHP


Председателят на ДОСТ г-н Лютви Местан; зам.-председателите - г-н Шабанали Ахмед, г-н Хюсеин Хафъзов, г-н Айдоан Али и областният координатор на ДОСТ Пловдив - г-жа Бедрие Търмазова участваха в двудневна конференция на TİKA в гр. Анкара, Р. Турция. Конференцията, моделирана от Института за стратегически анализи, бе на тема „Балканите - история, култура и идентичност“ и разисква основните проблеми на страните от Балканския полуостров и перспективите за тяхното разрешаване.

В изказването си пред форума г-н Местан застъпи тезата, че най-прекият път за разрешаването на исторически наследените конфликти между балканските народи е общото им членство в Европейския съюз. Той заяви още, че европейският проект няма да е пълен и ЕС ще остане затворен християнски клуб, ако не интегрира и Р. Турция.

„Интеграцията на Р. Турция е основен критерий за готовността на ЕС да се развива като конкурентен съюз с разширена зона за сигурност и като демократична, пъстра в етническо, религиозно и културно отношение територия на свободата и човешките права.“, допълни Председателят на ДОСТ.


Той предупреди участниците на форума, че членството в ЕС не гарантира автоматично в пълен обем всички права, но несъмнено е най-важното условие за това. Той посочи като пример честите глоби, които му се налагат за ползване на майчин език в България, вече 12-та година член на ЕС.

„Убеден съм, че за участниците от Македония, Косово, Босна, Албания, Черна гора им е трудно да повярват, че подобно нещо е възможно в европейска България. Но е факт – тъжен факт.“, допълни г-н Местан.

Председателят на ДОСТ е убеден, че споделянето на общи демократични ценности е най-прекия път за преодоляване на исторически насложилите се конфликти между балканските народи.

По-време на тридневната визита в Анкара г-н Местан, председателят на Демократичната партия на косовските турци – г-н Махир Йаджълар и областният координатор на ДОСТ Пловдив – г-жа Бедрие Търмазова се срещнаха с председателя на MHP – г-н Девлет Бахчели.

Г-н Местан се срещна и с председатели на сродни партии от страните на Балканския полуостров. Те се договориха да провеждат годишни срещи помежду си, като първата ще се проведе тази година в гр. София.

ПРЕСЦЕНТЪР НА ПП ДОСТ 


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код