Партия ДОСТ осъжда остро Решението на Общинския съвет на Стара Загора за смяна на топоними

В Стара Загора чрез Общинския съвет националистическата агресия поруга демокрацията и културната памет на България с решението за смяна на имената на повече от 800 топонима – названия на местности.

Комунистите смениха насилствено личните турско-арабски имена на турците и мюсюлманите в България. „Патриотарският сговор“ между крайни националисти, БСП и ГЕРБ днес посяга на турско-арабските имена на местности в община Стара Загора. Националистите от АТАКА, ВМРО и НФСБ и преди са правили опити за смяна на топонимите. Припомняме, че през 2012 г. те предложиха Кабакум край Варна и пловдивският площад Джумаята да бъдат преименувани съответно на Големият пясък и Римският площад. Тогава ГЕРБ не ги подкрепи и призова своите общински съветници да гласуват „против“.

Днес партия ГЕРБ вече е послушен съучастник в националистическия погром срещу етническата толерантност като принцип в гражданското общество и неговата културна памет. В името на властта ГЕРБ прави поредния си отстъп от принципи, които е защитавала само преди 6 години. Борисов става все по-зависим от Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и признава своето обезличаване като европейски политик. Така губи правото си да претендира за гласовете на турците и мюсюлманите в България.

За безпросветния български краен национализъм е абсолютно невъзможно да проумее безспорната истина, че в съвременния свят както няма моноетнични държави, така няма и държави с едноезични топоними. Топонимите с различен езиков произход са не просто свидетелство за езикова интерференция, но са носители на историческа и културна памет. Например втората съставка на името на унгарската столица Будапеща е българската дума пещ, но не ни е известен пуритански опит на унгарските политици да заменят името на столицата си.

Свещената територия на езика не търпи намеса на фанатизирани националисти. Езикът сам решава кои думи да изхвърли или да остави в речника си. Политическите намеси са обречени на провал. По тази причина днес в България нямаме град Сталин, нито български улици с името Ленин. Интересен е въпросът дали пуризмът на крайните националисти ще застави Валентин Касабов, Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Цвета Караянчева като първа сред равни да се откажат от фамилните си имена и сами да предложат българския им превод. (В. Касабов е завършили българска филология и ще се справи без консултации.)

Дертът на националистите не са всички чуждоезични топоними, а само турско-арабските. За тях не е проблем нито Граф Игнатиево, нито Пасарел или Кондофрей. Последните са имена на католически рицари от армията на Балдуин, нападнали православна България на цар Калоян.

Защо тези имена не дразнят „гордия“ ви патриотизъм, господа? Отговорът е ясен – става въпрос за обикновен фашизъм.

ЛЮТВИ МЕСТАН

Председател на ПП ДОСТ


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код