ДОСТ почете паметта на жертвите от май '89 г. в село Медовец, общ. Дългопол, обл. Варна

Председателят на ДОСТ г-н Лютви Местан, кметът на с. Медовец г-н Мустафа Исмаил, обл. координатор на ДОСТ в Русе г-н Бюлент Хасанов, неговият заместник г-н Зеки Зекерия и местни активисти на ДОСТ от с. Медовец, обл. Варна застанаха молитвено пред гробовете на Назифе Хасан Мустафа и Шакир Мехмед Шакир, убити от куршумите на комунистическия режим през май '89 г.

За втора поредна година ДОСТ избира да отдаде почит не на селския площад, а именно пред гробовете на свидните жертви.


По-късно, на спонтанна среща с жителите на с. Медовец, г-н Местан заяви, че трябва да се прекрати порочната практика възпоменанията да се превръщат в партийни митинги, защото партизирането на трагичните събития е обида към паметта на жертвите.


Наглостта на някои самозабравили се партии е стигнала до там, че са поставили партийни символи дори на чешмата, която се намира в гробището.

„Това е в противоречие и с традициите ни, и с религиозния канон. Напомня ми за времената, когато комунистите изписваха върху гробовете комунистическите символи сърп и чук, звезда и червена пирамида, и така заменяха знаците, които отразяват връзката между човека и Бога със знаците за връзката на човека с болшевишката партия.


Не стига, че си присвоиха героизма на цял един народ от периода на възродителните процеси, но са на път да превърнат и гробищата ни в арена за партийна политика.“, сподели г-н Местан пред местните жители.

По- късно ДОСТ организира ифтар в памет на жертвите, на който присъстваха над 500 жители. Местен жител сподели пред Председателя на ДОСТ, че за разлика от ДОСТ, ДПС възнамерявали на следващия ден да отбележат трагичната гибел на Назифе и Шакир с веселие и концерт на певеца Фарук Йълмаз. Председателят на ДОСТ каза, че му е трудно да повярва, че подобно нещо е възможно, но местните хора му показаха афиши на изпълнителя. „Докарват изпълнители, макар и по тъжни поводи, защото инак няма кой да им идва на митингите. Ние няма да излезем, защото отбелязват с веселба трагедията ни, но те ще докарат платени хора от други места с автобуси.“, каза друг местен жител.

„Нямам какво да кажа. Оставям на вас да прецените дали това е приемливо“, заключи г-н Местан.

ПРЕСЦЕНЪТ НА ПП ДОСТ
Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код