Изявление на Председателя на ДОСТ:

ОБЕДИНЕНИЕ ПОД КРИЛОТО НА ДПС НЯМА ДА ИМА !

През последните 6 месеца се появиха публикации относно някакво предстоящо обединение между ДОСТ и ДПС. Особено упорито тези манипулативни внушения се правят от просарайски медии. До днес партия ДОСТ не излезе с официална позиция по този въпрос, защото подобна тема никога не е стояла в дневния ред на партията.  

Като председател на ДОСТ във връзка с коментари по други актуални теми на българската политика на няколко пъти заявих категорично, че принципните идеологически различия между ДОСТ и ДПС правят това обединение невъзможно.

За разлика от нас Сараите още преди Нова година побързаха да представят своя нагла политическа формула за обединение – ДОСТ да се закрие, а членовете на партията да били подали молби за връщане в ДПС, тъй като те имали Устав.

Категоричната ми оценка е, че това е не просто политически цинизъм, а издава дълбока безпросветност и безпомощност, както и непознаване на първопричините за възникването на ДОСТ. Нашата партия е продукт на дълбока ценностна трансформация сред онези избиратели, които доскоро бяха държани в монолитното избирателно тяло на ДПС. ДОСТ е учредена не от лидера, а от над 20 000 български граждани (толкова са членовете на партията), които видяха измамното лице на ДПС и не припознават тази партия като свой политически изразител. Освен тях в ДОСТ видяха своята ярка демократична политическа алтернатива и десетки хиляди граждани, в това число етнически българи християни, обединени около каузата турци и българи, християни и мюсюлмани, да градим заедно модерна, демократична и успешна евро-атлантическа България.

Още на първите парламентарни избори Платформата на „Обединение ДОСТ“ и каузата на Демократи за отговорност, свобода и толерантност получи доверието на над 100 000 избиратели. Никой няма право да предава това огромно доверие. ДОСТ се учреди не за да бъде заличавана и вливана в други партии. С това изявление поставяме точка на „обединителните“ манипулации на Сараите. ДПС отдавна загуби и политическите, а преди това и моралните основания, да заявява претенция на обединител под свое крило на когото и да е.

Който иска да служи не на избирателите си, а на олигархията;

Който иска да служи не на националните, а на чуждите интереси;

Който в критични ситуации ще подкрепя вместо натовска Турция други антибългарски и антинатовски сили (Русия);

 Който е за намеса във вътрешните работи на Турция от страна на българска партия, която претендира, че представлява интересите на малцинствата;

Който е съгласен с оценките на тази партия (ДПС), че опитът за военен преврат от юли 2016 г. е „фалшив“ и „режисиран от самия президент на Турция“;

Който е съгласен с обидните квалификации по адрес на държавния глава на Р Турция – прав му път! Да се върне в ДПС! ДОСТ е партия на истински убедените и смели демократи, които няма да се впрегнат отново в ярема на Сараите.

За съжаление на всяко от 60-те събрания, които проведох през последните 2 месеца получавам призиви категорично да се разграничим от внушенията за предстоящо обединение. Еднозначният ми отговор е:

Обединение под крилото на ДПС е невъзможно, защото тази партия:

1. Служи не на избирателите си, а на олигархията;

2. Защитава не българските, а чужди интереси;

3. Подкрепя в критични ситуации вместо натовска Турция други антибългарски и антинатовски сили (Русия);

4. Намесва се във вътрешните работи на Турция и в същото време претендира, че представлява интересите на малцинствата;

5. Твърди, че опитът за военен преврат от юли 2016 г. е „фалшив“ и „режисиран от самия президент на Турция“;

6. Отправя обидни квалификации по адрес на държавния глава на Р Турция.

Съзнателно повтарям тези 6 точки изредени и по-горе, защото това е същността на ДПС, скрита зад либерален камуфлаж. Тази партия не може да се промени и за това за обединение между избирателите, които за нищо не са виновни, може да се говори само когато ДПС се закрие. Това е абсолютното и непреодолимо условие. Някой медии обаче, позовавайки се на видео запис, съдържащ манипулативно подбрана част от мое изказване пред избиратели в Куклен, изведоха заглавия като: „Местан готов за обединение, ако ДПС не обижда Ердоган“. Разбира се е недопустимо президентът на Р Турция, г-н Ердоган, да бъде квалифициран като "религиозен мутант" и ние няма как да имаме нещо общо с такава партия. Но абсолютно преднамерено се премълчава условието на условията, с които започнах изказването, а то е ЗАКРИВАНЕТО НА КОМПРОМЕТИРАНОТО ДПС. Кукловодите, които създадоха сарайската формация, никога няма да позволят закриването й, защото от нея се очаква и в бъдеще да изпълнява своята деструктивна роля в българската политика.

Ето защо с това ДПС и под нейното крило обединение няма да има. Ние сме за друго Обединение:

1. ДОСТ е за Обединение, което ще разчита на силата на демократичните идеи, а не на силата на терора, репресията и заплахите за уволнение от работа и на купените гласове.

2. ДОСТ е за Обединение, което да гради доверие в сърцата на избирателите, а не сараи в полите на Витоша и край морето.

3. ДОСТ е за Обединение на свободните граждани, за да не бъдат те заложници на олигархията и корупционните обръчи.

4. ДОСТ е за Обединение, което ще освободи избирателя от оковите на безалтернативността, подчинението и страха.

5. ДОСТ е за Обединение, което ще защитава териториалната цялост и неделимостта на България.

6. ДОСТ е за Обединение, което ще гарантира истинска свобода и реално равноправие чрез законово признаване на статут на малцинство на етнически, религиозно и културно различните български граждани като условие за пълноценна им интеграция в демократичното общество на Р България.

7. ДОСТ е за диалог и взаимодействие с всички демократични центристки и десни формации за образуване на широк конституционен форум, който да поеме политическа отговорност за изработване на нов обществен договор с цел реабилитиране на накърненото чувство за справедливост на българските граждани и окончателно скъсване с комунистическото минало.

Това е позицията преди всичко на хората, които дадоха категоричната си подкрепа за ДОСТ. Избирателите, членовете и симпатизантите на ДОСТ ще накажат всеки, бил той и член на ръководството, който работи за безпринципно обединение под шапката на ДПС, защото това е равносилно на предателство спрямо нашата кауза!

23.05.2018 г.                                                                                                                                                                                                             

ЛЮТВИ МЕСТАН

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ

Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код