ДОСТ ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ ОТ МАЙ 1989 Г.


Председателят на ДОСТ г-н Лютви Местан, зам.-генералният консул на Р Турция в Бургас г-н Керим Аксен, зам.-председателят на партия ДОСТ г-н Мехмед Ходжа, политическият затворник г-н Неджметин Хак, председателят на Конфедерацията на изселниците г-н Зюрфеттин Хаджъоглу, неговият заместник г-н Недим Дьонмез, координатори на партията от областта, сред които и техни колеги от Кърджали, положиха венци и цветя на признателност в селата Кус, Тодор Икономоно, Пристое и Климент, община Каолиново, за да почетат паметта на жертвите на комунистическия режим от месец май 1989 г.  

Г-н Местан остана верен на принципа си тези трагични събития, чийто истински герой е общността на турците и мюсюлманите в България, да не се партизират от днешните партии. Той каза, че няма да държи политическа реч, защото достовете са тук, за да изразят смирено почит, а не с цел извличане на политически дивиденти, което би било равносилно на гавра с паметта на свидните жертви.

В село Кус пред паметната плоча на убития от комунистическата милиция г-н Неджиб Осман Неджиб до г-н Местан и заместник генералния консул г-н Керим Аксен бяха дъщерите на Неджиб Осман Невин и Небает и неговите внуци. Председателят на ДОСТ показа на присъстващите последното влязло в сила с Решение на Административния съд на Р България Наказателно постановление, с което му е наложена глоба от 2000 лв. за ползване на майчин език и квитанцията с платената от него сума и сподели:

„Това е позор за днешна България, която вече 12-та година е член на Европейския съюз. В коя друга европейска държава има подобна дискриминация.“ Той се обърна и към внуците на покойния Неджиб Осман Неджиб с препоръката: Вашият дядо не проля кръвта си, за да бъдем глобявани заради свещения си майчин език. За това учете, непременно учете майчиния си език и това ще бъде най-добрата отплата за неговата героична гибел.

Г-н Местан коментира и грозния факт на изгонване от работа от страна на Общинския кмет на дъщерите на Неджиб Осман, само защото споделят различни политически възгледи от ДПС, с думите: Езикът е беден, за да опише тази политическа подлост и цинизъм. Разбрах, че на 13-ти май точно този Общински кмет е застанал тук пред паметната плоча на бащата на Невин след като преди това я е уволнил от работа. Дори са имали наглостта да монтират партийното си знаме на паметната плоча на убития герой. Това е политическо безочие и лицемерие и подобни хора нямат нито политическо, нито морално основание да управляват героичната община Каолиново и още по-героичните й жители, сподели емоционално Председателят на ДОСТ.

В словото си той засегна и тежкия проблем с все още непостигнатите права на малцинствата и разкритикува проявите на дискриминация, без нито веднъж да спомене името на партията си.

„Постигането на пълно и ефективно равенство е наш не толкова политически, а морален дълг пред паметта на убитите герои. Това не може да бъде отговорност на отделна партия, а следва да се осмисли като висша цел на цялото демократично гражданско общество, ако искаме да бъдем истински демократична държава.“, каза още г-н Местан.


Той беше категоричен, че няма да се умори да се бори срещу опитите на ДПС да присвоява егоистично и да партизира съпротивата на турците и мюсюлманите срещу Възродителните процеси в България от 1971-1973 г. и 1984-1989 г. Те трябва да влязат в официалния демократичен календар на България и да се отбелязват с подобаващ държавен протокол. За съжаление институциите и другите партии в България не чуват този наш призив и така стават съучастници в откровената кражба на история и съавтори на лъжливите митове, които една определена партия изгражда вече 28 години. Истината за тези събития може да се чуе от наследниците на героите и от истинските организатори на майските събития като Хасан Бахар и Исмет Исмаил (Паниша), на които демагозите от ДПС обърнаха гръб на площада в Джебел, само защото отказват да обслужват голямата Лъжа, че не те, а Ахмед Доган е организирал майските протести от затвора. В Джебел Исмет Исмаил (Паниша) сподели, че му е невъзможно да бъде част от тази лъжа и мит, просто защото през май 1989 г., дори не е знаел за съществуването на такъв човек, камо ли да е получавал напътствия от него. „Демагозите няма да успеят да подменят истината с лъжата. Неслучайно нашият мъдър народ ни е завещал максимата, че истината много често е по-тънка от косъм, но никога не се къса. Крайно време е истината за майските събития да влезе в учебниците по най-нова история, за да спре процесът на манипулиране на съзнанието на младите хора с лъжите и митовете на една партия.“, беше категоричен г-н Местан.

По-късно гостите и местните жители застанаха молитвено пред гроба на Неджиб Осман Неджиб. Дъщерите му споделиха, че това се случва за първи път от 28 години насам.


Днес от 18 ч. г-н Местан ще проведе събрание с актива на ДОСТ в гр. Плевен.

ПРЕСЦЕНТЪР НА ПП ДОСТ

Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код