ДОСТ спечели сърцата на хората от Джебел


     Днес Джебел отбелязва героичните събития от 19-ти май 1989 година, когато хиляди джебелчани излизат на протест срещу комунистическия режим на Тодор Живков, за да защитят свещеното си право на име, религия и самобитна култура. Верни на призива, отправен от Председателя на ДОСТ още през декември миналата година преди поклонението на Тюркян чешме, тези събития да не се партизират от нито една българска партия, ръководството на ДОСТ и привържениците на партията без партийни знамена, шапки и други партийни символи застанаха смирено сред джебелчани, за да отдадат почит на героите на майските събития от 1989 година. 

     За разлика от ДОСТ ДПС отново показа грозното си лице и се яви на джебелския площад с партийни знамена и шапки, носени от платена и докарана от цялата страна партийна масовка. Това поведение отврати джебелчани, които виждат в действията на ДПС нескопосан опит за кражба на история. ДПС няма нищо общо с майските събития, защото през май ՚89 година още не е съществувала като партия. Тогава съществуваше само БКП, срещу която се изправи цяла една героична общност. 

    Митът, че Доган е организирал и направлявал процесите от затвора, беше окончателно опроверган и развенчан от истинския организатор на майските протести в Джебел - Исмет Исмаил (Паниша), който за ужас на депесарите, застана до г-н Местан и привържениците на ДОСТ. Освен него с достаджиите беше още и дългогодишният политически затворник Неджеметин Хак. Исмет Исмаил (Паниша) и Хасан Бахар заявиха, че през май ՚89 година дори не са чували името на Ахмед Доган и споделиха, че ДПС няма право да си присвоява спонтанния протест на десетки хиляди турци и мюсюлмани в България, защото това поведение принизява героичния подвиг на цяла една общност. 

     Особено грозно впечатление направиха възгласите „ДПС, ДПС“ , с които беше посрещнато изказването на Посланика на Р. Турция д-р Хасан Улусой. Депесарите отказаха да чуят неговия призив, ако искат да го приветстват, да го направят без партийни възгласи. Посланикът на Р. Турция беше там, за да почете събитията и героизма на турците и мюсюлманите в България, а не да подкрепи която и да е партия.


Наглостта на депесарите достигна връхната си точка, когато масовката с ДПС шапки обърна гръб при изказванията не само на Зюрфеттин Хаджъоглу, председател на Конфедерацията на изселниците и Гюрчай Джем, председател на Организацията на джебелските изселници, а и на един от преките организатори на майските протести – Хасан Бахар.


Присъстващите се чудеха чий е този празник – на ДПС, която тогава не е съществувала или на самите протестиращи и техните организатори. Точно затова поведението на достаджиите, които се разграничиха от ДПС, спечели сърцата на местните джебелчани. 

     По-късно г-н Местан, който се въздържа от политически речи на площада, проведе събрание с актива на ДОСТ. Той даде оценка на майските събития и заяви, че протестите са били не само в името на името, езика, вярата и културата, но и за демокрацията в България.


  „Демокрацията е висше благо и за турците и за българите, еднакво ценно за християни и мюсюлмани. Неслучайно днес до нас, освен преките организатори на майските събития, са още и г-н Евгений Михайлов и г-н Георги Боздуганов. Тази година майските събития съвпадат с отбелязването на поклонението пред жертвите на комунистическия режим в Белене, на което те двамата през последните години присъстват неизменно. Днес те избраха да бъдат на площада в Джебел, за да почетат съпротивата на турците и мюсюлманите в България, защото демокрацията трябва да се защитава със съвместните усилия на всички български граждани.


Турци и мюсюлмани, българи и християни, както и представителите на всички останали етноси и религии в България, сме призвани да градим общото демократично бъдеще на Родината си. Това е наш граждански и модерен патриотичен дълг. Това е истината за днешното събитие, независимо колко пристрастно и угодно за ДПС ще го отразят сарайските медии.“, заключи г-н Местан.

      Утре, 20.05.2018 г., ръководството на ДОСТ ще почете паметта на жертвите в Североизточна България и ще поднесе венци на признателност пред жертвите на възродителния процес от селата Кус, Тодор Икономово и Климент.  

ПРЕСЦЕНТЪР НА ПП ДОСТ   

Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код