https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/s-vazpomenaniya-v-belene-i-dzhebel-pochitat-zhertvite-na-komunisticheskiya-rezhim

С възпоменания в Белене и Джебел почитат жертвите на комунистическия режим


                                                              Лагеристи от Белене

     За поредна година на 19 май се организира възпоменание за жертвите от комунистическия лагер в Белене. Отдаваме почит и се покланяме пред саможертвата на хилядите минали през лагера на о. Персин и всички останали концентрационни лагери и затвори.  

    Официално лагерът се появява с Указ № 8 на регентите от 11 януари 1945 г. по предложение на министъра на вътрешните работи Антон Югов. В него без съд и присъда, по целесъобразност попадат врагове на народната власт, фашисти, асоциални елементи и хулигани. По съветския пример лагерът е наречен Трудово-възпитателно общежитие (ТВО).  

    По неофициални данни през този лагер на смъртта са преминали над 30 хил. лагеристи. Няколко хиляди от тях са намерили тук смъртта при неизяснени обстоятелства, а и до днес продължават да се носят легенди за каторжния труд и жестоките порядки в Белене, установени от комунистическата милиция. Според запазени архивни документи дневният хранителен порцион на затворниците е бил 0,78 ст., порционът на стражевите кучета е бил 0,85 ст.

    Под натиск на международното обществено мнение с решение на Политбюро от 27 август 1959 г. лагерът в Белене се закрива. В този момент в него се намират 1421 души. 1257 от тях са освободени, а за останалите 166, обявени за «непоправими рецидивисти», са в каменните кариери край Ловеч – поделение 0789. Така комунистите слагат формално и привидно край на едно от най- ужасните си творения и престъпления срещу българската нация.

    Започналото след идването на демокрацията дело за лагерите бе 

провалено от функционери и магистрати, свързани с управляващата сега БСП. 

    Така до днес за безчинствата и садистичните порядки в Белене няма нито един осъден, а наследниците на палачите са в парламента. 

    На днешното възпоменание в Белене, БЗНС, с лидер Николай Ненчев са организирали от 10.30ч. на о.Персин откритото студио. В прякото включване ще прозвучат спомените на оцелели лагеристи и близки от техните семейства преживели зверствата на комунизма.

    Ще бъдат представени и откъси от документални филми за историята на БЗНС и съдбата на последователите на БЗНС – Н. Петков и горяните с реж. Ваня Жекова.

    На кървавия остров ще прозвучат и откъси от разкази за преживяванията на П. Огойски, Н. Бежански, Д. Пенчев др. изпълнени от професионални актьори, потомци на концлагеристи и Николапетковисти.

    Пак днес, но в Джебел се организира възпоменателен митинг, посветен на майските бунтове на турците и мюсюлманите срещу Възродителния процес и режима на Тодор Живков. Години наред тези чествания бяха приватизирани от ДПС, а манипулативно се налагаше внушението, че от затвора Ахмед Доган е организирал бунтовете. През последните три години кметският екип в Джебел призовава за гражданско възпоменание, без партийни знамена, лозунги и речи, но от Сараите на Доган продължават да фалшифицират истината за бунтовете на турците и да обсебват за лична партийна употреба възпоменанията.

https://www.faktor.bg


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код