Срещите на г-н Местан продължиха в Куклен, област Пловдив 


    На 12 май Председателят на ДОСТ г-н Лютви Местан участва на заседание на общинския съвет на партия ДОСТ в Кърджали. Общинският съвет взе следните решения:

    1. Да се проведе общинска изборна конференция през месец октомври 2018 година.

    2. Избра за временен председател на общинската организация в Кърджали до провеждането на изборната конференция г-н Мустафа Шахин. 

    Във връзка с необходимостта да се избере временен председател г-н Местан заяви: „Това решение можеше да се вземе от Изпълнителния съвет, но ние сме демократична партия и е много по-правилно вие да поемете своята отговорност. Настоявам изборът да се проведе по възможно най-демократична процедура. Вие ще решите дали гласуването да е явно или тайно, но държа да знаете, че аз като Председател нямам фаворит и няма да правя предложения. Всеки е свободен да издигне кандидатура, в това число и своята.“ 

    Членовете на общинския съвет номинираха две кандидатури – г-н Мустафа Шахин и г-н Дурсун Ахмед. След гласуване, с мнозинство, за временен председател бе избран г-н Мустафа Шахин.  

    По-късно в 18:30 часа г-н Местан участва в двучасово събрание с актива на ДОСТ в Куклен, област Пловдив. Той благодари на общинския координатор г-н Наил Рюстем и на областния координатор г-жа Бедрие Търмазова за организирането на срещата.  

    „На последните парламентарни избори в община Куклен ДОСТ постигна победа над ДПС с чувствителна разлика. Благодаря за всеки един глас, благодаря за ви за смелостта да сте в ДОСТ. Фактът, че от събрание на събрание се увеличава броят на истинските демократи поддръжници на ДОСТ, показва, че партията ни става все по-жизнена. Тази тенденция ще ни осигури внушителен пробив на местните избори, след които партията ни ще има кметове на общини, кметове на населени места и сериозен бой общински съветници. Не се притеснявайте от призивите на крайните националисти за закриването на нашата партия. Това само показва, че сме на прав път. Нашият мъдър народ ни е завещал максимата: „Гледай срещу кого са насочени стрелите на врага, ако искаш да разбереш кой е на прав път.“, сподели Председателят на ДОСТ. Той уточни, че така гласи максимата, но в неговия политически речник не присъства думата враг. „Ние имаме политически опоненти, а тези които ни заливат с езика на омразата, упражняват физическо насилие срещу нашите възрастни майки, са наши непримирими политически противници. Партии, които включиха в своите кандидат-депутатски листи бивши депутати от националистическата партия „АТАКА“, отдавана загубиха претенцията си, че представляват малцинствата в България. В лицето на ДОСТ вие вече имате своята ярка и силна политическа алтернатива.“, заключи г-н Местан.

    В емоционалното си слово зам.-председателят г-н Мехмед Ходжа сподели, че ДОСТ е призвана да успее като партия, защото в противен случай близо милион български граждани няма да бъдат представени политически. „Тези, които сега твърдят, че са ваши представители, в действителност вече представляват чужди и свои корпоративни интереси.“, каза г-н М. Ходжа.


    Събранието продължи с отговори на въпроси, сред които беше и въпросът за отношенията между Р. Турция и Р. България. „Ние за разлика от ДПС не се бъркаме във вътрешната политика на Турция. Според нас Р. Турция е стратегически партньор на България и нашата страна може единствено да извлече ползи от добрите междусъседски отношения. Тази наша категорична позиция старателно се опорочава от национал-социалистическата пропаганда, която ни представя като партия сателит на Анкара. Това, освен, че е невярно и глупаво, издава безсилието на нашите опоненти. Ние сме българска партия, която работи за единството и неделимостта на демократична България, в която малцинствата трябва да се радват на истинско равноправие.“, отговори г-н Местан. Той посочи като пример за дискриминационна политика последният законопроект за вероизповеданията, внесен от националистите, с който мюсюлманските духовници се задължават да проповядват само на български език.

    „Това е гавра с паметта на пресветите братя Кирил и Методий, които още преди повече от хиляда години са застъпили правото на всеки един народ да споменава името Господне и да се моли на своя Бог на своя свещен майчин език. Те затова са превели богослужебните книги от старогръцки на старобългарски език, за да могат всички славянски народи, в това число и българите, да опознаят Божията промисъл чрез своя си език. На какво основание днес през 21 век в уж демократична България това право ще се отнеме от турците и мюсюлманите в България?“, попита г-н Местан.

    „Ако пресветите братя Кирил и Методий можеха да чуят днешните български националисти биха се обърнали в гроба си. Законопроектът на националистите е не просто дискриминационен, а издава дълбока безпросветност. Най-вероятно, въпреки това, което ви казвам, ние ще видим властово-самодоволните физиономии на Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов на шествието на 24 май, посветено на великото дело на солунските братя. Това ще бъде участие на безпросветни в шествието на просветените.“, бе категоричен Председателят на ДОСТ.

    Той пое ангажимент, че до няколко месеца отново ще се срещне с жителите на Куклен.

ПРЕСЦЕНТЪР НА ПП ДОСТ

Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код