На свое заседание Областният съвет на ПП ДОСТ-Кърджали прие следната

ДЕКЛАРАЦИЯ

Уважаеми дами и господа,

Миналата година при отбелязване на 19 май - Ден на Джебел и героичните събития от 1989 год. станахме свидетели на грозни сцени на партизиране на празника, освирквания, отвратителни скандирания и неуважително отношение към част от гостите. Редно е да споменем, че по-миналата година тогавашния посланик на Република Турция в София Н.Пр. г-н Сюлейман Гьокче беше обект на същото отвратително отношение. Всичко това остави горчив вкус и нотка на съжаление у голяма част от присъстващите.

Добре е да си припомним, че събитията от май 1989-та запалиха искрата за демократичните промени в родината. Всичко започна от Джебел и се разпростри из други части на страната като в североизточна България бяха дадени и свидни жертви от страна на мирно протестиращите граждани.

Ясно и категорично заявяваме, че по никакъв начин няма да партизираме празника и ще продължим линията, подета по време на отбелязване на декемврийските събития от кървавата зима на 1984-85 година. Няма място за политически скандирания и лозунги, за носене на партийни символи и знаци.

Това събитие, което все още чака да заеме своето достойно място в апотеоза на историята ни е празник на община Джебел и на всички онези знайни и незнайни радетели и борци за демокрация от редиците на турците и мюсюлманите в България, както и на представителите на цялото българско демократично общество. За нас едно такова значимо събитие трябва да се проведе в дух на почит към героите и участниците, дръзнали невъоръжени да се противопоставят на мракобесния тоталитарен режим. Това е момент на уважение към тяхната памет и наследство. Също така този празник е възможност за всички нас да покажем, че сме носители на високата съвременна европейска култура и можем да оказваме подобаващо уважение към присъстващите гости от страната и чужбина, независимо от техния дипломатически, административен, неправителствен или граждански статут. Освен това тази година празника съвпада с месеца на оруча, който предвещава свещения за мюсюлманите религиозен празник Рамадан. В дни на смирение и душевно пречистване, в ден на почит най-малко би подхождало на едно толкова значимо събитие да бъде омаскарено чрез партизиране. Вярваме, че всички жители и гости на община Джебел смело и твърдо ще се противопоставят на всеки опит за използване на празника за политически цели.

Областен съвет на ДОСТ – Кърджали заедно със своите членове, симпатизанти и поддръжници е в състояние да отговори по подобаващ начин на всякакви провокации и опити за омаскаряване делото и наследството на всички онези смели мъже и жени, които заплатиха тежък дан за общата ни свобода. Поклон!

Областен съвет на ДОСТ - Кърджали


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код