ЧЕСТИТ ДЕН НА ЕВРОПА

Преди 68 години на 09.05.1950 г. в Париж, когато Европа все още лекува раните от Втората световна война, отнела живота на над 50 млн. души, френският министър на външните работи Робер Шуман в своя Декларация споделя идеите за нова форма за политическо сътрудничество в Европа, която да изключи войната между европейските народи като средство за решаване на конфликтите. По-късно неговата идея за създаване на обща институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана, прераства в това, което днес наричаме Европейски съюз.

Несъмнено това е най-великият Съюз в историята на човечеството, защото благодарение на него Европа живее в мир вече над седем десетилетия, като изключим локалните граждански войни в бившите тоталитарни държави от Съветския блок и военната агресия на Русия в Крим.

Независимо, че 9-ти май по същество е Ден на Европейския съюз, той е определен като Ден на Европа, като по този начин Европа от географско понятие се превръща в родово понятие, в символ на Мира, Демокрацията и Толерантността.

В годините на тоталитарните режими гражданите на страните от Съветското политическо пространство и Варшавския договор търсиха упование в Европейския съюз, който символизираше стремежа им и те да живеят равноправно в демократични граждански общества с гарантирани човешки права и достойнство.

Това с особена сила важи за българските граждани, защото България в тоталитарния период 1944-1989 г. беше най-верният сателит на Съветския съюз. Турците и мюсюлманите в България, които в периодите на Възродителните процеси от 1971г.-1973 г. и 1983г.-1989г. бяха подложени на кървава асимилация, с притаен дъх слушаха тайно забранения глас на свободна Европа по радиостанциите „Свободна Европа“, „Би Би Си“, „Дойче Веле“ и др.

Нашето поколение имаше щастието да съпреживее радостта от присъединяването и на България към Европейския съюз. Този акт е най-великото постижение в съвременната история на България.

Важно е обаче да се подчертае, че е лесно да бъдеш привърженик на Европейския съюз, когато той просперира. Много по-важно е да останем убедени европейци именно когато Европейският съюз изживява своята криза и преодолява последствията от Брекзита. Има особен смисъл да се поздравим с този празник точно днес, когато във все повече държави-членки на Европейския съюз надигат глас крайни националистически, популистки и недемократични сили, които се опитват да взривят ценностната основа на Съюза – Демокрацията, Отговорността, Свободата и Толерантността.

Решителното противодействие срещу тези опасни тенденции, част от които е участието на крайни националисти в управлението на България, е наш политически и граждански дълг. Загубим ли ЕС – губим свободата си, тоест всичко.

Ние като български граждани се гордеем с факта, че нашата страна, макар да се намира географски по-на изток от своите съседи Западните Балкани, се разполага по-на запад като ценностна ориентация, защото е част от семейството на утвърдените западни демокрации. Това още веднъж потвърждава тезата, че Европа и нейният Европейски съюз не са само географски понятия, а носители на една демократична ценностна система, която гарантира човешкото достойнство и равноправието на всички свои граждани, в това число на етнически, религиозно и културно различните.

Днес основното предизвикателство пред лидерите на Европейския съюз е намирането на интелектуален и ценностен потенциал за разширяването на свободното и демократично европейско пространство с нови държави като стратегия за разширяване на Зоната за сигурност на европейските граждани. За пореден път подчертаваме категоричната си теза, че идеята за демократична, пъстра и мултикултурна Европа няма да бъде завършена без включването на Р Турция, Западните Балкани и Украйна.

България е член на Европейския съюз вече 12-та година, но има да извърви още демократичен път и да преодолее рецидивите от тоталитарното си минало, за да се почувстват всички нейни граждани пълноправни европейци. Това означава да няма дискриминация на етно-религиозна основа, глоби за ползване на майчин език, противоконституционно ограничаване на правото на глас чрез насилие над възрастни хора на границата, език на омразата и пр. Означава още да имаме вместо корупция висок жизнен стандарт. Означава да няма националисти, нито национализъм в управлението на европейска България.

Честит празник!

       ЛЮТВИ МЕСТАН

       ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код