Господин Местан на традиционен мевлид в Yedi Kızlar Camii край село Подкова

    Председателят на ДОСТ г-н Лютви Местан участва на традиционен мевлид в дажмията на „Седемте девици“ (Yedi Kızlar Camii), построена преди 600 години край село Подкова. Мевлидът е традиционен и се отбелязва всяка година на 6 май. На този ден Yedi Kızlar Camii посреща хиляди вярващи не само от района и страната, но и от съседни държави – Р. Турция и Р. Гърция. 

    На зададен въпрос пред камерите на чуждестранна медия относно политиката на ДОСТ в България Председателят на партията заяви „Никой няма право да прави политика на това свято място. Тук съм единствено за да споделя емоцията на присъстващите и радостта от този празник, който символизира нашата идентичност. Осъждам остро опитите за политизиране на религиозните празници, както и на възспоменателните митинги, посветени на трагичните събития от годините на възродителните процеси от 1971г.-1973г. и 1984г.-1989г. За съжаление съм убеден, че за разлика от нас, отново ще бъдем свидетели на грубо партизиране на 19 май в град Джебел. Това вече се посреща крайно негативно от гражданите, които знаят, че те са истиският герой на съпротивата срещу комунистистическия режим, а не партии като ДПС, които се опитват да я присвоят за свои цели. Святостта на мястото Yedi Kızlar Camii е символ на святостта на нашата идентичност и ние ще се борим за това тя да се зачита, за да живеем в хармония, въпреки етнорелигиозните си различия. Осъждаме всяка проява на нетолерантност, на всяка проява на дискриминация и на отрицание на идентичността ни“. 

    По-късно г-н Местан проведе среща с актива на ДОСТ в село Подкова. „Вече сме извън храма и можем да обсъждаме нашите политически приоритети“ каза г-н Местан и се спря на актуалните задачи, които стоят пред партия ДОСТ. Местните активисти споделиха, че имат като основна стратегическа цел спечелването на местните избори в община Кирково.

ПРЕСЦЕНТЪР НА ПП ДОСТ
Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код