КОЙ ПРОБВА ПОЧВАТА ЗА ИЗЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ НАТО И ЕС?

    Последното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) породи тревожния въпрос има ли пробив в категоричната евроатлантическа ориентация на България. Президентът Петър Стоянов определи членството на България в НАТО и ЕС не просто като политическо решение, а като стратегически цивилизационен ценностен избор на страната ни.

    Дълги години си мислихме, че е абсолютно невъзможно този цивилизационен избор да се постави под каквото и да е съмнение. Днес реалностите са други. От Сараите чуваме високопарни анализи, че „Русия е велика сила“, че „руската Душа и Земя са необятни и не познават граници“, и може би затова Русия посегна и окупира чужди територии – украински Крим. Затова пък според Сараите „НАТО е в криза“, а „който говори за свобода, отговорност, толерантност, че дори за сигурност не е в час“. Чуват се все по-силни гласове България да води просто политика на неутралитет между НАТО и Русия, сякаш не тече 14-та година от реалното ни членство в атлантическия съюз. Така стигаме до политически сили, които съвършено откровено поставят въпроса за излизането на България от НАТО и връщането на България в руското и евразийско геополитическо пространство. Вероятно във всяка държава, в това число държави членки на ЕС и НАТО, има подобни настроения, но там те са маргинализирани. В България тези политически сили са на власт и осезаемо влияят на вътрешната и външнаta политика на Кабинета Борисов 3. Точно защото Валери Симеонов и Красимир Каракачанов са вицепремиери, а Волен Сидеров - председател на ПГ на „Обединени патриоти“, коалиционен партньор на ГЕРБ, България и българското правителство с премиер Бойко Борисов не издържаха изпита по евроатлантическа солидарност по случая „Скрипал“. Българската позиция бе неопределена и откровено страхлива. Недотам категорична бе и позицията на България по отношение на военните удари срещу Сирия от страна на САЩ, Великобритания и Франция във връзка с използването на химическо оръжие от режима на Башар Асад.

    Къде е президентът Радев? Според Цветан Цветанов в предварително подготвеното от Президента становище, с което е трябвало да завърши последното заседание на КСНС, „само дето не е било записано, че България излиза от НАТО и ЕС“. Браво, Цветанов, браво, Цецо, за смелостта! Но как ще обясниш похвалните слова за Сараите?! Нима си забравил, че точно те подкрепиха генерал Радев за президент, при това открито. За ДОСТ профилът на президента Радев бе ясен още с номинирането му от БСП. За нас още тогава нямаше никакво съмнение, че основният въпрос, който поставят президентските избори, е за геополитическата ориентация на България. Това и десните не го проумяха или най-малкото не успяха да го превърнат в централна тема, и затова загубиха. ДОСТ даде непоисканата си подкрепа за Цачева не заради самата нея, не заради ГЕРБ, а защото свързва българския национален интерес и развитието ни като демократична държава с неотклонното ни членство в НАТО и ЕС.

    Според нас отношението към окупацията на Крим от Кремъл е не само национален, но и европейски глобален критерий за това, кой споделя евро-атлантизма като принципи и ценност. Затова Цветан Цветанов въпреки ярката си и смела позиция по отношение на президента Радев дължи отговор на основния въпрос:

    Защо ГЕРБ е в коалиция с антиевропейската и антинатовска партия АТАКА, чийто лидер тези дни участва с цяла делегация в икономически форум, организиран от Русия в Крим?

    Участието на Волен Сидеров в руски форум в Крим е акт на признаване на незаконната окупация на украински Крим от Москва. ГЕРБ не може да се оправдава, че това си е вътрешнопартиен проблем на АТАКА, защото АТАКА е част от управлението на страната с министри в кабинета и зам. -председател на Народното събрание и затова отговорност за действията й носи и българското правителство.

    Пред очите ни се разиграва един театър на абсурда – в страна-член на НАТО и ЕС, държавният глава без свян говори, че „Крим де факто е руски“, а част от управляващите легитимират незаконната окупация, осъдена от евроатлантическия свят, с присъствието си на руски форуми в украински Крим. Това е театър с маски, в който героите носят маските си надпис „НАТО“ и „ЕС“, зад които все по-отчетливо и нагло прозира гнусната им и предателска евразийска същност.

    Да се опомним, преди да е станало късно!

ЛЮТВИ МЕСТАН

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПП ДОСТ


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код