Посещението на г-н Местан в Русенска област завърши със среща в областния офис на партия ДОСТ в град Русе. На срещата с председателя на ДОСТ, освен членовете на областното ръководство, участваха и представители на местната интелигенция – лекари, преподаватели, инженери, сред които и известният русенски скулптор г-н Зюхтю Калит. Г-н Местан отговори на множество въпроси, свързани с мястото на ДОСТ в българската политика. Най-дълго разискваната тема бе за опитите за изграждане на негативен образ на партия ДОСТ от страна на национал-социалистическата пропаганда в страната. Г-н Местан призна, че ДОСТ е обект на добре организирана, агресивна стратегия за изграждане на образа на универсалния враг. На тази основа е създаден митът за ДОСТ като антинационална партия. „Природата на тези митове е ирационална и трудно се оборват с рационални аргументи. Но ние няма да се уморим да представяме реалната същност на партия ДОСТ като носител на идеята за един модерен граждански патриотизъм, която включва в себе си два принципа:

             - за единна и неделима България със свещени граници;

       - свещена е и идентичността на всеки български гражданин – етническа, религиозна и културна.“ 

    „Битката на ДОСТ за реално равноправие и уважение към идентичността на лицата, които принадлежат към малцинствата, включително и искането за законово признаване на статут на малцинство не само че не застрашава националния интерес на България, а е условие за реализиране на най-важния елемент от националната сигурност на страната – балансирани и толерантни междуетнически отношения. Ние изглеждаме „опасни“ в очите на нашите противници, защото поставяме тези въпроси много по-категорично в сравнение с други партии, които уж защитават правата на малцинствата. Ще продължим още по-категорично, защото нямаме никакво намерение да обслужваме нечии излишни комплекси и страхове.“ заключи г-н Местан.

    Г-н Местан обясни подробно защо е категоричен за необходимостта, освен  Западните Балкани, в ЕС да бъдат включени и Турция и Украйна. "Както страните кандидатки, така и самият ЕС има интерес от това, защото ще стане по-силен. Затова не разбирам протеста особено на десните партии срещу посещението на президента Ердоган за срещата ЕС-Турция във Варна. Едни истински евроатлантици, каквито са десните, трябва да са прозрели, че НАТО и ЕС са по-силни със стратегически съюзник като Турция." каза той.

    Областният координатор г-н Бюлент Хасанов увери представителите на централното ръководство, че влизат в режим на изграждане на структури там, където такива все още няма. Г-н Местан пое ангажимент по възможност да присъства на учредителните събрания по селата, както го е правил и досега. „Нашето място вече не е в офисите, а сред хората. Време е всеки член и на централното, и на местните ръководства да се активизира, защото това е основният критерий, дали си истински достаджия, или си в ДОСТ по други съображения.“, обобщи председателят на ДОСТ.

    През следващата седмица предстоят срещи в Кърджали, Пловдив и Хасково.

    ПРЕСЦЕНТЪР НА ПП ДОСТМоля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код