ДОСТ ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ ОТ КОРНИЦА И БРЕЗНИЦА В ОБЩИНА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


На 28.03.2018 г. в селата Корница и Брезница, община Гоце Делчев председателят на ДОСТ г-н Лютви Местан, областният председател Исмаил Джинджи и местни активисти сведоха глави в почит пред паметните плочи на жертвите от първия етап на т.нар. Възродителен процес в Родопите.

Преди 45 г. на 28-ми март с пистолети „Макаров“ и автомати „Калашников“ комунистическият режим разстреля невинни граждани:

- Хюсеин Караалил -Корница;

- Мохарем Барган-Корница;

- Салих Амидеин-Корница;

- Трафик Хаджи – Брезница;

- Исмаил Кальор -Брезница.Тяхната единствена „вина“ бе, че дръзнаха да защитят своето име и религия. Те заплатиха с цената на кръвта си естественото си право да изповядват своята религия и да носят имената, с които са родени. Без съмнение обаче тяхната саможертва, освен за съкровената човешка идентичност, е саможертва за свобода, равноправие и демокрация. Затова е крайно време тези събития да намерят своето естествено място в учебниците по история и да бъдат включени в демократичния календар на България. Трагичните събития от 70-те години в Родопите и повсеместната трагедия с жертвите от втория етап на Възродителния процес 1984-1989 г. трябва да се отбелязват с подобаващ държавен протокол, за да не се монополизират партийно – егоистично от една партия, която превръща възпоменанията в трибуна за партийна пропаганда.

Верни на този принцип, активистите на ДОСТ отдадоха смирено почит и поднесоха цветя на признателност за саможертвата, без да политизират святата дата.

По-късно г-н Местан проведе среща с актива на ДОСТ в офиса на партията в гр. Гоце Делчев. Областното ръководство на ДОСТ в лицето на председателя Джинджи изрази готовност за продължаване на учредителните събрания във всички по-големи населени места на общините от Благоевградска област.


В емоционалното си изказване г-н Ибрахим Кадри – един от знаковите демократи в района, сподели, че ДОСТ не разполага все още с властови ресурси и затова най-силното средство, с което трябва да стигнем до сърцата на родопчани, е словото. „Ние сме длъжни да обиколим всички села и да обясняваме на нашите братя и сестри разликите между ДОСТ и партиите на задкулисието. ДОСТ ще успее, защото е създадена в името на обикновения човек.“, завърши словото си г-н Ибрахим Кадри.Г-н Местан очаква от областното ръководство график за предстоящите учредителни събрания и пое ангажимент да присъства лично при всяка възможност.

ПРЕСЦЕНТЪР ПП ДОСТ"Минало (не)свършено", в което Евгений Михайлов чрез кадрите от личния си архив разказва за играта с доверието и измамата на българските мюсюлмани.


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код