ДО

ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЕМ

ДО

Г-Н КОНСТАНТИН КАМЕНАРОВ

ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР

НА БНТ

БНТ НЯМА ПРАВО ДА НАРУШАВА ЗРТ

Уважаеми госпожи и господа,

Уважаеми господин генерален директор,

Във връзка с провокативните и лъжливи твърдения от страна на Емил Кошлуков – програмен директор на БНТ и водещ на предаването „Още от деня“, изказани в изданието на предаването на 13.03.2018 г. по адрес на ДОСТ и президента на Р Турция, като председател на ДОСТ на основание чл.18, ал.1 от Закон за радиото и телевизията (ЗРТ) се възползвах от правото си на отговор. Изпълних стриктно изискванията на чл.18, ал.2 от Закона и посочих подробно оспорваните твърдения, както и датата и часа на предаването.

Водещият на предаването на 14.03.2018 г. Емил Кошлуков не изпълни разпоредбата на чл.18, ал.3: „Операторът е задължен да осигури включването на отговора в следващото издание на същото предаване или в равностойно време до 24 часа след получаването на отговор, като не се допуска изменение или съкращаване на текста.“. Той опорочи законово уредената процедура на право на отговор и я превърна в нова клеветническа атака.

Емил Кошлуков всъщност не прочете нито едно цяло изречение от текста на отговора ми. Вместо това преповтори твърденията си от предаването на 13.03.2018 г., които присъстваха в правото ми на отговор като цитат, т.е. не като мой отговор по същество.

Чл.18, ал. 3 и 5 от ЗРТ задължават Емил Кошлуков, „без да допуска изменение или съкращаване на текста на отговора, да го представи във времетраене, което да не надвишава това на оспорваната част от предаването“. Нищо подобно не видяха и не чуха зрителите на БНТ. Кошлуков се държа като властелин на ефира, неподвластен на законите, и затова СЕМ няма право да остане безучастен за такова грубо погазване на Закона.

Освен това в отчаяната си защита, самоцитирайки се, той на 14.03.2018 г. тенденциозно и манипулативно съкрати изречената от него обидна квалификация за президента Ердоган в предаването от 13.03.2018 г. „ …какви глупости прави тоя … луд човек…“ на „ …какви глупости прави тоя човек“.

Квалификацията „ …луд човек“ по адрес на държавен глава на друга страна може и да се среща в стила на жълти медии, но няма място като авторска позиция на журналист с ръководна функция в БНТ.

Кошлуков на практика не отрази правото ни на отговор. Закъснялата му покана до мен за някои от следващите предавания, а не за следващото предаване – т.е. на 14.03.2018 г. (каквото е изискването на Закона), не го оправдава. Нищо не оправдава и разширяването на фронта на клеветническата атака срещу ДОСТ уж в процедура на право на отговор. Представените от журналиста като отразени в други медии твърдения, „че лично синът на Ердоган участва с 1млн. евра бил дал на тази партия“ принизяват – заради Емил Кошлуков – националната ни телевизия до нивото на жълта медия и изпълнител на политически поръчки срещу ДОСТ.

От името на над 100 000 избиратели на ДОСТ (БНТ се издържа и от техните данъци), които се чувстват обидени от нападките на Емил Кошлуков, настоявам ръководството на БНТ и най-вече общественият регулаторен орган СЕМ да упражнят компетентност по спазването на ЗРТ и предприемат адекватни мерки в случаите на грубото му погазване.

В конкретния случай БНТ наруши чл.18, ал.3, като не осигури право на отговор в следващото издание на същото предаване или в равностойно време до 24 часа след получаването на отговор. Моят отговор е получен от БНТ в 15 03 ч. на 14.03.2018 г. Т.е. БНТ трябваше да ме включи в предаването си в същия ден (14.03.2018), а не най-рано на 15.03.2018 г. съгласно поканата на Кошлуков, защото предаването на 15.03.2018 г. вече се разполага извън законовия императив „до 24 часа“.

Оставам в очакване на предприети от Ваша страна удовлетворителни законови мерки. В противен случай ще се обърна към съда за нарушеното ми право на отговор.

       ЛЮТВИ МЕСТАН

       ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код