ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО Г-ЖА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА

МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

СПРЕТЕ АТАКАТА СРЕЩУ ГЕНЕРАЛНИЯ КОНСУЛ

НА Р БЪЛГАРИЯ В ОДРИН!

Г-жо Министър, Генералният ни консул в Одрин г-н Васил Вълчев бе подложен на силни атаки за начина, по който е организирал тържеството по повод националния празник – 3-ти март. 

Отбелязването на националния празник 3-ти март в дипломатическите представителства на България в Турция съвпада по време с тежката битка, която съседната държава води срещу терористичните организации. В резултат на периодично провежданите терористични атаки вътре в страната и при операция „Маслинова клонка“ стотици мирни граждани на Турция и десетки нейни военнослужещи загубиха своя живот. Това е скъпата цена, която нашата съседка плаща, за да гарантира както своята сигурност, така и сигурността в Европа и в България като част от нея.

Генералният ни консул в Одрин г-н Васил Вълчев – тук следва да се отбележи, че не го познаваме лично – е организирал тържеството в Консулството в чест на националния празник 3-ти март по начин, който би трябвало да се оцени като проява на изключително прецизирана дипломация и Протокол. От една страна, Националният ни празник е почетен подобаващо държавнически. От друга страна, минутата мълчание в памет на загиналите турски войници в Африн е висша проява на солидарност – човешка, съюзническа, държавна, към мъката на роднините и близките на загиналите и страданията на турския народ.

Този висок хуманизъм на българската дипломация не само че не принизява Националния празник на страната ни, а го извисява като празник на народ и държава, способни днес да живеят в мир и разбирателство с добросъседска Турция въпреки онова, което ни е противопоставяло в историческото ни минало.

Затова, г-жо Министър, спрете атаката срещу Генералния консул в Одрин г-н Васил Вълчев, защото за това, което е направил, той трябва да бъде поздравен, а не да бъде незаслужено атакуван. 

                                                                                                                                                                                                                     С УВАЖЕНИЕ:

      ЛЮТВИ МЕСТАН

      ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код