Днес – 27.02.2018 г., се навършват две години от Заседанието на Инициативния комитет за учредяване на партия Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ). На този ден през 2016 г. в Гранд хотел „София“ близо 180 смели и свободолюбиви български граждани, разочаровани от политиката на имитация на човешки права и демокрация, заявиха решимостта си да учредят новата партия и приеха нейната учредителна Декларация.

     Учредителният акт на ДОСТ съдържа основните принципи и цели, в сърцевината на които стои Човекът с неговите естествени права - име, език, религия, култура, социален статус. Политическата сила на философията на ДОСТ е в съчетаването на безкомпромисната защита на човешката идентичност с единството, териториалната цялост и суверенитета на България. Това по същество е един нов, модерен граждански патриотизъм.

     Тази реална същност на партията ни преднамерено не бе разбрана и затова организирано и агресивно бе отречена. Ретроградните сили в българското общество, уплашени от яркия евроатлантически профил на ДОСТ, в съюз с имитаторите на човешки права, предали интересите на над 1 милион представители на малцинствата на корпоративни кръгове и лични интереси, разгърнаха цялостна стратегия за изграждане на образа на универсалния враг в лицето на ДОСТ. За съжаление, в тази кампания съучастваха и държавните институции.

     Да бъдеш член на ДОСТ, за тези сили бе равносилно на престъпление. Затова членовете на ДОСТ бяха подложени на жестоко преследване – от рекет до физическа саморазправа. При тези условия да членуваш в ДОСТ, да подкрепяш ДОСТ, изискваше гражданска доблест и смелост.

    Ето защо на този ден изказваме искрена благодарност на всеки един от близо 20-те хиляди членове, на всеки един от над 100-те хиляди избиратели за това, че с риск за своето семейно благополучие, с цената на уволнения от работа и загуба на бизнес подкрепиха справедливата кауза на ДОСТ.

     Ръководството на партията има съзнание и отговорност за тяхната саможертва и няма да ги предаде.

     Тръгнахме по пътя на Нури Адалъ и ще продължим по него. Това е категоричният отговор на упорито насажданите през последните месеци внушения за предстоящо закриване на ДОСТ и вливане в други партии, които за 28 години доказаха своята политическа и ценностна несъстоятелност.

     Днес ДОСТ издига нов критерий за истинска отдаденост на човека и неговия граждански паспорт. Това е искането ни за признаване на статут на малцинство за всички български граждани, различни по етнос, религия, майчин език и култура. Партии, които нямат смелостта да подкрепят тази идея, нямат право да говорят за обединение, нито да имат претенцията, че са представители на малцинствата. Затова всяка самоцелна риторика по тази тема е проява на политически цинизъм и злоупотреба с избирателите на ДОСТ.

     Най-големият успех на ДОСТ за тези две години, освен огромната подкрепа, която получихме на парламентарните избори Март҆ 2017 г., е в още нещо, далеч не по-малко важно. Системно лъганите, унижаваните и привнесени в жертва на корпоративни интереси избиратели вече имат своята ярка, автентична политическа алтернатива.

     На практика ДОСТ успя още на първите избори, в които участва. Получихме подкрепа, която бе достатъчна да бъдем парламентарно представена политическа сила. Единствената причина, поради която днес не сме в 44-то Народно събрание, са изборните фалшификации и лишаването на десетки хиляди български граждани от конституционно право на глас.

     Ние вярваме в каузата си и сме достатъчно отговорни да продължим напред.

     Скъпи приятели,

     Благодаря Ви, че сме в ДОСТ в тези трудни времена. Знаем, че оскъдните постъпления от скромни дарения и членски внос твърде често не са достатъчни даже за офис наеми. Знаем, че е трудно на местните ни координатори, но и те знаят, че ще успеем, защото на наша страна е нещо много по-голямо от парите и това е справедливата ни кауза. Нашият мъдър народ ни е завещал максимата „Правдата е по-тънка от косъм, но никога не се къса“.

     Затова горе главите!

                                                                                                                                       Лютви Местан

                                                                                                                                       Председател на ДОСТ

Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код