ВЕНЦИ ОТ ДОСТ ВЪВ ФИЛАРЕТОВО И ЯБЛАНОВО                                                 

Местан отново поиска официално признаване на статут на малцинство

     Председателят на ДОСТ г-н Лютви Местан, зам.-председателят на партията г-н Айдоан Али, председателят на Конфедерацията на изселниците г-н Зюрфетин Хаджиоглу, много на брой местни жители и гости от РТурция почетоха паметта на Ибрахим Четин – убит от комунистическия режим на 19 януари 1985 г. в с. Филаретово, община Котел.

     Г-н Местан, г-н Али и г-н Хаджиоглу, заедно с политически затворници от лагера в Белене, положиха венци пред паметните чешми във Филаретово и Ябланово.


     В словото си председателят на ДОСТ отново призова тези възпоминания да не се партизират, защото жертвите на т.нар. Възродителен процес и лежалите по затворите на комунистическия режим за неприкосновеността на името и религията са герои на демокрацията, а не на една или друга партия. Тогава нямаше партии; тогава властваше един мракобесен режим на БКП, подчерта г-н Местан. Той категорично заяви, че най-голямата отплата за паметта на жертвите е искането за официално признаване на статут на малцинство на етнически и религиозно различните български граждани. Затова призова другите партии, които имат претенция, че защитават правата на малцинствата, да изразят ясна позиция по тази тема, а не да мълчат удобно и угодно. Отношението към искането за статут на малцинство е критерий за това кой истински, а не само на думи защитава основните права на българските граждани.

     В заключение г-н Местан благодари на всички присъстващи: „Това, че днес тук сте толкова много, показва, че категоричните ни позиции получават широка гражданска подкрепа.“


                                                                                                                                        ПРЕСЦЕНТЪР НА ПП ДОСТ
Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код