ЗА ПРЕДИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ПРИОРИТЕТ – ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ КЪМ ЕС

    Един от основните приоритети на българското председателство на ЕС е разширяването на Съюза със Западните Балкани. За тези, които ценят приемствеността в политиката, е коректно да се припомни, че за първи път тази идея бе изведена от българския журналист и анализатор Георги Коритаров още в началото на 2014 г.

    Смятаме също така за полезно да припомним, че такава концепция беше разработена в началото на 2015 г. и представена с официално Писмо от мен до всички лидери на либерални партии от Европа с предложение либералите да поемат водеща роля в този процес. По-късно Конференцията на Либералната мрежа на Югоизточна Европа (ЛИБСЕЕН), проведена от 17 до 19.09.2015 г. в София прие специална Резолюция, която впоследствие се превърна в основа на Резолюция на АЛДЕ по тази тема.

    В български условия Концепцията бе официализирана на Семинар по повод на годишнина от присъединяването на България и Румъния към НАТО в двореца Врана под егидата на Негово Величество Симеон Сакскобургготски и с участието на видния либерал и председател на Сената на Румъния г-н Калин Попеску-Търичану.

    В презентацията си на тема „Преосмисляне Да, но не и прекратяване на разширяването на ЕС“ застъпих тезата за необходимостта от прекратяване на петгодишния мораториум за разширяване на ЕС, наложен от Жан-Клод Юнкер, и разработване на нова концепция за разширяване на ЕС като най-адекватен отговор на кризата, предизвикана от бежанската вълна, и незаконната окупация на Крим от Руската Федерация. В резюме това е идея за разширяване на зоната за сигурност на ЕС чрез разширяване на самия Съюз. Неслучайно нашата концепция е по-широка от безспорния приоритет днес на България Западните Балкани да станат интегрална част от ЕС, защото включва още:

    1.Продължаване на преговорния процес с Р Турция на основата на критериите за членство, както и на принципите на мултикултурното съжителство и пъстротата на Европа;

    2.Ясна европейска перспектива за младата украинска демокрация, защото каузата на Украйна е най-силният аргумент срещу късогледството на наложения 5-годишен мораториум.

    Тезата ни, че ЕС и САЩ, НАТО и ЕС трябва в още по-голяма степен да синхронизират политиките си към Украйна, тъй като тъкмо отношението към бившата съветска република е най-безспорният критерий за съвременната стойност на единното понятие евроатлантизъм, е още по-актуална днес.

    За съжаление, ДПС така и не припозна истински тази цялостна Концепция и днес по една или друга причина не припомня предисторията на българската идея за присъединяване на Западните Балкани към ЕС.

    Ние смятаме това за важно и затова публикуваме пълния текст на Презентацията ми във Врана през Април` 2015 г.

      ЛЮТВИ МЕСТАН

      ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ

Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код