ПОЗИЦИЯ

НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДОСТ Г-Н ЛЮТВИ МЕСТАН ПО ПОВОД ГОДИШНИНАТА ОТ ТРАГИЧНИТЕ СЪБИТИЯ НА 26 И 27.12.1984 Г., ОТБЕЛЯЗАЛИ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ЕТАП ОТ Т.НАР. ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС

ПОЧИТ БЕЗ ПАРТИЙНА ПРОПАГАНДА

    На 26 декември се навършват 33 години от трагичните събития, в които комунистическата власт на диктатора Тодор Живков разстреля с калашници мирни български граждани заради съпротивата им за светостта на името и вярата. Сред жертвите бе и 17-месечната Тюркян. Лобното място на Тюркян и площадът на Момчилград са свещени места за неопетнена от партиен егоизъм човешка памет и почит. Пролятата кръв на жертвите е свещен призив за отговорност да се отстоява достойнството на различното ни име, майчин език и религия като устав на равноправни граждани в демократична държава – член на НАТО и ЕС.

    Трагичният героизъм на жертвите е гражданският влог на турците и мюсюлманите в българската демокрация. През студената декемврийска зима на 1984г. един срещу друг се изправиха войските на комунистическото МВР и един героичен народ. Тогава беше само БКП и лакеите й стратези на мракобесния асимилационен фронт на Възродителния процес. Нямаше ДПС, нямаше ГЕРБ, нямаше СДС, ДОСТ и прочие.

    Затова нито една партия няма право от дистанцията на времето да присвоява егоистично тези дати, като ги включи в своя партиен календар. Събитията от зимата на 1984/85 г., от Май` 1989 г., а преди това съпротивата на родопчани от 1971/73 г. трябва да са част от историческия календар на българската демокрация и да се почитат с подобаващ държавен протокол от цялата демократична общност на България. Така тези дати няма да ни разделят, а ще ни обединяват.

    Припомням, че отправих този призив към Президента и другите държавни органи на Р България още през Май` 2014 г. Не бях чут, за съжаление. Не беше чут и синът на убитата Айше Моллахасан – Фикри, на 26.12. миналата година, когато призова депесарите: „Махнете партийните си знамена. Това е денят на майка ми, на Тюркян и на другите жертви и герои . . .“ И е прав. Защото, ако една партия монополизира този ден, къде да застанат за почит гражданите без партиен билет или членове на други партии.

    В Могиляне и Момчилград няма място за партийни знамена и символи. Има място единствено за смирена почит.

    Скъпи приятели,

ние обаче сме солидарни с Фикри, защото дълбоко ценим неговата синовна болка и памет. Затова в 9 часа на 26.12. да сведем заедно глави на гроба на жертвите – по човешки, без партийните си знамена и други партийни символи.

    Партийните акции за преброяване и консолидиране са на избори пред урните. Не на гробовете и пред паметниците.

ЛЮТВИ МЕСТАН

      ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код