ДОСТ почете паметта на Нури Адалъ

ДОСТ почете 13-та годишнина от смъртта на Нури Тургут Адалъ. В родното му село Островец, общ. Кирково, обл. Кърджали, присъства председателят на партията и съгражданин на героя г-н Лютви Местан, неговите заместници г-н Шабанали Ахмед и г-н Мехмед Ходжа,   г-н Бахри Юмер – член на ИС на ПП ДОСТ и кмет на Джебел, г-н Зюрфеддин Хаджиоглу - председател на Конфедерацията на балканските и румелийски турци в РТурция и член на ИС на ДОСТ, г-н Ахмед Юсеин – областен координатор, и всички активисти на общинските структури на ДОСТ в Кърджалийско. Специален гост беше г-н Волкан Танйълдъз – консул в Генералното консулство на РТурция в Пловдив, както и репресираните от Белене.

До ръководството на ДОСТ рамо да рамо стояха синът на героя г-н Фикрет Адалъ, както и внуците Шукран Адалъ и Виждан Адалъ.

Г-н Фердун Халил - председател на Общински съвет на ДОСТ в Кирково, разказа за делото на радетеля за равноправие и свобода Нури Адалъ. Роденият през 1922 г. в Островец Нури Адалъ учи във Фотиново, след което баща му го записва в духовното медресе „Нювваб" в Шумен, откъдето е изгонен заради прогресивното си мислене. Адалъ е бил един от най-отявлените защитници на правата и свободите на гражданите от турски произход по време на комунистическия режим и заради това 23 години от живота му потъват в затвори и изгнание с неясна присъда.

Известен е още като „българския Нелсън Мандела" заради борбата си за защита на правата на мюсюлманите у нас. Нури Адалъ посмъртно е удостоен с орден "За гражданска заслуга".

На гроба на героя се рецитираха две стихотворения на българския Нелсън Мандела.

След заупокойната молитва председателя на ДОСТ г-н Лютви Местан проведе среща с хората в селото.


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код