Със смирение пред Всевишния в дните на Рамазан г-н Местан и негови заместници заедно с активисти на ДОСТ от Бургаска, Варненска, Силистренска, Шуменска и Пловдивска области, придружени от кмета на с. Медовец Мустафа Исмаил сведоха глави пред жертвите на май 1989 г. Назифе Хасан и Шакир Шакир.

Ден преди това ДПС за пореден път не само партизира героичната саможертва от май 1989 г., но оскверни паметта на Назифе и Шакир с грозни крясъци срещу ДОСТ пред пътуващата си агитка.

Няколкото десетки местни жители едва ли са разбирали злобата на ораторите в ден за почит.

Г-н Местан и негови заместници и активисти на ДОСТ останаха верни на принципната си позиция, че Майските събития не са дело на която и да е партия, а героичен подвиг на турците и мюсюлманите в България в името на свободата и демокрацията, защото именно те свалиха комунистическия режим, а не ДПС.

И в Медовец обаче ДПС са присвоили подвига на героите и са го приписали на себе си с претенцията: „ДПС свали комунистическия режим“.

Това осквернява паметта на жертвите, защото е лъжа. През май 1989 г. е имало само БКП, срещу която се изправя цял един героичен народ. Неслучайно г-н Местан заяви пред присъстващите, че на този ден никой няма право на политическа партизанщина, а дължи единственно свещена почит. Затова ДОСТ не избра партийна пропаганда на площада, а отиде на гробището на Медовец и положи цветя за поклон и признателност на гробовете на Назифе и Шакир.

Предишния ден – 27 май, г-н Местан уважи събора на с. Звънарци, а по-късно се срещна с жители на с. Точилари, общ. Кубрат.

Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код