Евгений Михайлов и Георги Боздуганов бяха сред малцината отдали почит към жертвите на комунистическия режим в лагера Белене.

Нямаше представители на  ДПС, БСП, "Патриоти".

За поредна година живи концлагеристи и техни роднини се поклониха пред жертвите на комунизма

Въпреки дъжда и лошото време над 200 граждани се събраха на традиционното възпоменание на остров Белене, за  да почетат жертвите на комунизма. Сред тях бяха и  останали все още живи концлагеристи и техни наследници.

През 1949 г. тоталитарното управление на БКП създава най-големия концентрационен лагер за политически противници в България.

За пореден път поклонението бе организирано от беленската фондация „Остров Белене”. Православен свещеник отслужи заупокойна литургия за жертвите, а гостите констатираха, че напоследък в обществото се говори много за нацизма и преувеличения антифашизъм в България, отколкото за комунистическия терор и неговите жертви. Единственият настоящ депутат, почел възпоменанието, се оказа народният представител от ГЕРБ Антон Тодоров. Сред малцината политици бяха Касим Дал, Евгений Михайлов, Георги Боздуганов, Лили Друмев, лидер на Съюза на репресираните, издателят на сайта desebg.com. Христо Христов, писателите емигранти Димитър Бочев и Ванцети Василев, кинорежисьорът Теди Москов и др.

Силно се усещаше липсата на католическия свещеник Паоло Кортези, който други години бе основният организатор на възпоменанието. Своята „Песен за свободата“ духовникът изпрати по интернет. Ето какво написа от Италия Кортези до гостите на острова на смъртта:

„Скъпи приятели,

Добре дошли за пореден път на беленския остров Персин, за да възпоменем и почетем невинните жертви от миналото.

Обръщам се към вас, както винаги досега, като човек, като вярващ и като свещеник, защото тук се твори паметта. А тя е присъща на всеки адамов син.

Началните страници на Библията ни разказват как Бог създава Вселената, за да остави накрая Земния Рай, с неговия растителен и животински свят, в ръцете на семейството на Адам и Ева.

Винаги съм се питал къде се е намирал този Земен Рай... докато не осъзнах и не открих, че той е тук, в България, точно тук, в Белене, на тези удивителни острови насред Дунав, обитавани от животни и гъста зеленина – истински Рай на земята, в който пристъпвам ежедневно.

За съжаление, един ден този Рай е бил изгубен... не защото някой външен посегател го ограбва или разрушава, а защото Адам и Ева не послушаха Бог, вкусиха ябълката, а после Каин вдигна ръка срещу брат си Авел и го погуби. Кръвта на невинния Авел напои земята, а викът му на болка прогърмя чак до Небесата – трагедия, която засегна всяка Божия твар и цялото човечество.(...)

О, Боже, Създателю наш, Отец, който си на небесата, Бог щедър и милостив, погледни към нас, поклонници в тази плачевна долина, обнови лицето си в нас, направи ни отново подобни на теб, помогни ни да станем състрадателни и благотворни, способни да сътворяваме заедно красота, доброта и справедливост. Амин.“


Освен силните думи на отец Кортези, със страшна сила на кървавия остров на комунистическите страдалци кънтеше отсъствието на държавните институции, които загърбиха жертвите на червения терор. Въпреки очакванията президентът Румен Радев отказа да бъде обединител на нацията и дори не изпрати свое послание и венци. Сред големия отсъстващ бе и Православната църква, която през последните години се е откъснала от народа, превръщайки се във филиал на Руската църква.


Присъстващите на възпоменанието се обединиха около призива отец Кортези да се върне в България, след като бе прогонен от националисти от Белене. Те отправят и апел към правителството да отпусне реално необходимите средства за изграждане на мемориал – свидетелство за най-мрачните години в най-новата ни история.

http://www.faktor.bg/bg/articles/na-belene-kanteshe-pesenta-na-svobodata-i-pozornoto-otsastvie-na-darzhavata


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код