http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/mestan-dalgata-raka-na-reshetnikov-stoi-zad-iskaneto-dost-da-bade-zabranena

Местан: Дългата ръка на Решетников стои зад искането ДОСТ да бъде забранена

Нормално е да бъдем заплаха за антинатовските и антиевропейски ориентираните партии, отсече лидерът на ДОСТ. 

    Ако имате предвид позицията на АБВ ДОСТ да бъде забранена – не си струва да се коментира една маргинализирана партия, със затихваща функция. Можем да продължим списъка със заинтересованите партия – ДПС, БСП, ОП, но ние виждаме и дългата ръка на Решетников. Ние сме партия с огромна геополитическа тежест, бъркаме много сметки. Защото ще ви припомня, че Решетников изложи концепция за засилване на руското влияние в два етапа. Първият - спечелване на президентските избори и втори – управление, което да извади България от НАТО и ЕС. Така лидерът на ДОСТ Лютви Местан отговори на атаките на своите политически опоненти.

    Той посочи, че руските интереси се реализират чрез БСП, а управление на БСП от 1996 г. е невъзможно без ДПС. Следователно слабо или елиминирано ДПС не е в интерес на БСП , нито на Кремъл. А с появата си ДОСТ бе спечелено доверието на голяма част от електората на ДПС. Нещата са ясни – има страх от силата на ДОСТ, която се доказа като партия със сериозен политически ресурс, с здрава социална основа и обществена необходимост.

    Но АБВ каза едно вярно нещо, - че ДОСТ ще влезе в следващия парламент. Затова смятам, че трябва да се мисли за служебното ни елиминиране, защото няма друг начин. Нормално е да бъдем заплаха за антинатовските и антиевропейски ориентираните партии, отсече Местан.

    Лидерът на ДОСТ коментира и възпоменанието на майските протести от 1989 г., което се състоя в Джебел преди броени дни, което според него е било опорочено от опонентите им ДПС. По време на митинга лично към него бяха отправени обидни квалификации от страна на лидера на Движението, които Местан определи като „слабост и липса на идеи“.

    Обидните квалификации са в езика на слабия политик. ДПС загуби 200 000 избиратели, защото губи идеите си. И тогава естествено се прибягва към показването на мускули и използването на обидни квалификации. С носене на вода обаче една мелница не може да се върти – това се отнася до ДПС. Бих им препоръчал на ДПС да не улесняват нещата за ДОСТ. Защото с още няколко такива действия, няма да ми се налага да правя предизборна кампания.

    Лютви Местан изрази своята позиция и по идеята да бъде отворена стенограмата за КТБ. Той подчерта, че не се притеснява и в лично качество е дал своето съгласие да бъде разсекретен стенографския протокол от консултативния съвет при президента Росен Плевнелиев, който пък единствен се обяви против тази стенограма да стане публично достояние.

    Необходимо е да се знае кой какви позиции и идеи е имал по казуса с КТБ и създалата се тогава банкова криза. Затова е добре този стенографски протокол да се разсекрети. В лично качество съм съгласен да бъде предоставена информацията на българското общество и политически формации. Това би трябвало да е ясен знак, че нямам никакви притеснения да се разсекрети информацията от този консултативен съвет.

    Лидерът на ДОСТ изложи своето виждане какви трябва да бъдат отношенията ни с Турция.

    Моето виждане е, че е добре е отношенията между две държава да не минават през която и да е партия. Но е добре да се използва ресурсите на политическите формации. Що се отнася до българо-турските отношения, България имаше уникалния шанс в диалога между ЕС и Турция да бъде медиатор между Брюксел и Анкара в ситуация на усложнени отношения. Но мисля, че този диалог ще се затрудни заради участието на националисти в управлението на страната. Мисля, че премиера Борисов направи няколко сериозни политически грешки. Последната е свързан с вицепремиера Валери Симеонов, който ще отговаря за етническите и демографските въпроси. Това е тежък политически гаф. Струва ми се обаче, че в наше лице крайните националисти ще имат истинска опозиция, каквато не би могла да бъде БСП. 


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код