ДОСТ ПОЧЕТЕ ЖЕРТВИТЕ НА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС ОТ МАЙ 1989-ТА ГОДИНА В СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ

 МЕСТАН ОТ ШУМЕНСКО: ЩЕ СЛЕДВАМЕ ДЕЛОТО НА ГЕРОИТЕ

    Председателят на ДОСТ г-н Лютви Местан, придружен от заместниците си г-н Айдоан Али и г-н Хюсеин Хафъзов, заедно с г-н Ахмед Юсеин и активисти на ДОСТ от региона, поднесоха венци пред паметниците на жертвите от Възродителния процес в Пристое, Кус, Климент и Тодор Икономово, обл. Шумен. Почит отдаде и генералният консул на Р Турция в Бургас г-н Ниязи Еврен Акйол. Заедно с г-н Местан и заместниците му беше и г-н Петър Бояджиев – политически затворник по времето на Тодор-Живковия режим, дисидент и демократ.

     Пред събралите се стотици граждани в тези героични населени места г-н Местан припомни, че през 1989-та година не е имало други партии освен репресивната БКП и затова днес партизирането на подвига на героите от протестите срещу Възродителните процеси е политическа митология, а не искрена почит.

    Г-н Местан отново настоя отбелязването на паметта на жертвите на Възродителните процеси от 1971-73г. и 1984-89г. да се извършва с подобаващ държавен протокол, защото саможертвата на турците и мюсюлманите в България е не само в защита на име, език, религия, култура, но за свободата на всички български граждани и за демокрацията в страната.

     Вече 28 години българската държава пренебрегва тези трагични събития и паметта на жертвите и така съучаства в сценария на ДПС партийно да присвои абсолютно неоснователно величавия подвиг на турците и мюсюлманите в България. Това се прави на основата на една грамадна фалшификация, на основата на голямата лъжа, че Ахмед Доган е ръководил от затвора Майските събития. Това манипулативно твърдение се защитава със зъби и нокти от функционерите на ДПС, защото именно този фалшив мит стои в основата на партията им. В село Кус обаче дъщерите на убития Неджиб Осман Неджиб заявиха, че баща им дори не е чувал за Ахмед Доган. (Виж снимката)


сн. Г-н Местан с дъщерите и внуците на загиналия на 20-ти май Неджиб Осман Неджиб


    Същата теза застъпиха и г-н Алааддин Мутлу , председател за Варненския регион на турското крило към Независимото дружество за правата на човека на Илия Минев, и г-н Зикри Мехмедов Хасанов (Йозтурк) – говорител на Независимото дружество за Североизточна България. Последният е предавал информация за събитията чрез Румяна Узунова и Петър Бояджиев на световни медии като Би Би Си, Дойче Веле, Свободна Европа, Агенция Франспрес и други. (Виж снимката)сн. Г-н Лютви Местан заедно г-н Петър Бояджиев, г-н Оруч Оруч Сонмез (вляво на снимката), г-н Алааддин Мутлу (с бежов костюм) и г-н Зикри Мехмедов Хасанов (до г-н Местан)


     Всички те заедно с присъствалите политзатворници от Белене заявиха, че през май 89-та година дори не са знаели за съществуването на Ахмед Доган, че за първи път са чули това име през 1990-та година.

     ДПС явно разчита на дистанцията на времето, но колкото и дълга да е тя, в крайна сметка на лъжата краката са къси. Затова губят ускорено доверието на избирателите и това ги прави нервни, а напоследък – особено кресливи. Загубили идеите си, не им остава нищо друго, освен да показват олигархични мускули.


     В Пристое приветствени слова произнесоха и генералният консул г-н Ниязи Еврен Акйол и г-н Петър Бояджиев.


     Почитта на героите в Североизточна България, която ДОСТ отдаде днес в Пристое, Кус, Климент и Тодор Икономово, е в името на сигурната и необратима демокрация в България и противодействие на крайния национализъм.Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код