Днешна Русия на Путин продължава държавната идеология на комунистическия СССР, която представяше окупацията на цяла Източна и Централна Европа от руския военен ботуш в края на Втората световна война като освобождение.

ДОСТ осъжда остро организираната от Посолството на Русия в България фото изложба “Освобождение Болгарии”, посветена на (според руснаците) на 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма. Категоричната ни оценка за тази инициатива е, че тя представя поредната руска провокация срещу суверенна България и е откровена гавра с историческата истина и националното достойнство на българския народ.

Никой не отрича ролята на съветската армия като част от световната коалиция за ликвидирането на фашизма и нацизма в Европа, нито десетките милиони жертви, дадени от руския народ, но навлизането на Червената армия в Централна и Източна Европа има за пряк резултат нова не по-малка трагедия - половин век комунистическо мракобесие.

Безспорната истина е, че България, както и другите държави, в които е установена комунистическа диктатура, са окупирани, а не освободени от съветската армия. Претенцията на окупатора, че е “освободител” е провокация срещу България и нейните държавници, на която те дължат категоричен и достоен отговор. Реакцията на външно министерство е навременна и правилна, но далеч не е достатъчна. Нямат право на угодно мълчание, скрити зад гърба на министър Захариева, нито Президентът, нито Премиерът, нито партийните централи, нито дори кандидатите за кмет на столицата. Отношението към безспирните руски провокации е важен критерий за това кой кой е в българската политика.

Особено тежки отговори дължи БСП, чийто лидер К. Нинова дори оглавява Инициативен комитет за честване на 75 години от 9-ти септември 1944 година, след която дата в България се установява комунистически режим под руски контрол, обявен през 2000-та година за престъпен със специален закон, приет от българското НС.

 Лютви МЕСТАН

 Председател на ДОСТ


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код