Отговори на председателя на ПП ДОСТ г-н Лютви Местан на поставени от Вас въпроси :

1. Бихте ли участвали в коалиция с ДПС?

ДОСТ се учреди като политическа алтернатива на корупцията, олигархията, задкулисието, на нарушените човешки права - в името на един неподправен, истински евро-атлантически път за развитие на страната ни. Никоя партия, която се свързва с тези тежки пороци на политическата система, не може да бъде нито сега, нито в бъдеще коалиционен партньор на ДОСТ.

2. Бихте ли се сдобрили с Ахмед Доган, ако ви се извини?

Аз нямам личен проблем с този човек. Става въпрос за дълбоки ценностни различия, които стоят в основата на тоталитарната саморазправа от края на миналата година. Едно обаче със сигурност не мога да простя – това, че бях наречен национален предател от него и най-близкия му олигархичен кръг. Това е непростимо! Има само едно нещо, което е по-непростимо – предателство спрямо избирателя!

3. Кой вкара в партията ДПС - хора като Пеевски, Беев, Бат Сали и други от това естество?

Мисля, знаете отговора на този въпрос. В тоталитарните партии един- единствен човек взема решенията.

4. Има ли депутати от ДПС, които искат да преминат в редиците на ДОСТ - избройте ги?

Има, но са зависими и сковани от страх. В ДОСТ има място само за смели и доблестни политици, за истински закрилници на избирателите, а не за маши в ръцете на олигархията.

5. Виждаме все познати лица в политиката, ДОСТ ще има ли нови лица?

Започна процесът на изграждане на партийните структури и в тях чувствително преобладават новите лица.

6. Г-н Местан Ние като избиратели на ДОСТ, как да гласуваме, ще подкрепим ли г-жа Фандъкова за Президент на нацията? Ще имаме ли кандидат, или не? Ако ДПС имат кандидат, какво правим!

Решението ще се вземе най-късно в началото на следващата седмица от Изпълнителния съвет на партията, който беше оторизиран със специално Решение на Националния съвет. Искам да сте сигурни, че нямаме никакви комплекси да издигнем свой кандидат за президент, при това представител на малцинствата, с което казваме на всички наши избиратели, включително и на тези, различни по етнос и вяра, че и ние сме равноправни, а не хора второ качество. Окончателното ни решение ще бъде взето след сериозен анализ, като на първо място ще изведем не партийния, а националния интерес на България - страната ни да има за президент ярък атлантик и европеец. А какво ще прави ДПС, си е техен проблем. Те отдавна загубиха решаващата си роля.

7. Какво е съотношението между мъже и жени в партията ви?

Както във всички партии, все още преобладават мъжете, но тенденцията е към засилено женско начало. Водени сме от максимата, че „ако всички политици бяха жени, човечеството нямаше да познава войните, защото тази, която ни дарява с живот, не може да води политика за отнемане на живот“.

8. Кога разбрахте че нещата в ДПС се обръщат срещу вас? Кога последно се чухте с Доган?

Не съм го чувал, нямам такова намерение. Имам далеч по-сериозни задачи пред себе си.

9. Къде се чувствате по-добре г-н Местан в Турция или България?

Не знам как бих се чувствал в Турция, защото не съм живял там. По време на визити и на екскурзии в тази страна съм се чувствал добре. Но България с всичките й проблеми е моя съдба и Родина.

10. А каква е целта на партия дост, да влезне в парламента, да спечели повече гласове от депесарите или да мине баража от процент??

По-важното е, че имаме мисия. Тя стои по-високо от процентите. Този път е дълъг, но ще успеем, защото е права каузата ни.

11. Аз като член на партия ДОСТ не искам да подкрепяме всяко едно решение на ГЕРБ. Не разбирам защо веднага трябваше да подкрепим Бойко Борисов за президент, че нали той не взе отношение, когато ви изгониха от партията г-н Местан и упрекна Турция, че се меси в политиката на България. А вашето първо изказване сега беше да подкрепим Бойко Борисов за президент. Първо да си издигнем нашият кандидат и да подкрепим него, после ще мислим за другите, ако не сме на балотаж. ДОСТ трябва да има собствен път и собствено мнение.

Нямаме позиция за подкрепа на когото и да е минимум защото не е изключено да имаме наш кандидат. Другото са медийни интерпретации, които нямат нищо общо с официалната позиция на нашата партия.

12. Във всички етнически смесени райони в цяла България - като Кърджали, Момчилград, Смолян, Джебел, Разград, Исперих и още много други има много висока безработица и липса на образовани хора. Всички млади хора от тези райони са в чужбина - правят дюнери и пици, мият чинии, гледат болни, раздават вестници или са строители. Няма семейство без човек, който да не работи в чужбина. Вие и ДПС сте в политиката повече от 20 години, като сте управлявали 8 години.

1. Вие също носите отговорност пред хората там - не можахте ли да осигурите работа и образование на тези хора по тези региони или по-лесно се контролират не-образованите хора?

     2. Защо не повдигате тези въпроси, хората нямат пари за хляб, пенсионерите едва живеят и тъжат за децата си в чужбина? Всички вие в политиката имате вина за това!

     3. Защо не се отворят фабрики тука, така че да гледаме семействата си тука?

Тези въпроси съдържат изключително вярна констатация за тежкото положение, в което се намират българските граждани, особено тези от етнически смесените райони. Това е отговорност на всеки един политик от мъчителния български преход към демокрация, но тя трябва да се конкретизира. Особено съм впечатлен от тезата Ви, че необразованият човек се контролира по-лесно. Искам да припомня, че съм политик тясно свързан с образованието и мечтата ми е за просветена, просперираща България на свободни, равноправни и образовани хора. Само образованият човек може да разчита на пълноценна реализация през 21 век. И това е най-ценният капитал на всяка една страна.

 Работните места, инвестициите, проблемът с младежката миграция на Запад са все въпроси, които традиционните партии не можаха да решат. Но всичките тези въпроси имат решение и то е просто – има нужда от партии, които да служат на хората, а не на тесен кръг богоизбрани партийни лидери и олигарси. Именно това е мисията на ДОСТ.

Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код