СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ

ПОЗИЦИЯ НА ПП ДОСТ ОТНОСНО ИЗБИРАНЕТО НА КАБИНЕТА БОРИСОВ 3

Новоизбраният трети Кабинет на Бойко Борисов е:

1. Застрашително отстъпление от европейските и евро-атлантическите ценности;

2. Тежко погазване на принципите на демокрацията и толерантността.

В Доклада за България (2014 г.) на ЕКРН (Европейска комисия срещу расизма и нетолерантността), създадена от Съвета на Европа, в т. 32 се съдържа категорична констатация:

„В допълнение в България освен АТАКА функционират няколко други ултранационалистически/фашистки политически партии и групи, сред които НФСБ и ВМРО ...“.

Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността към ПАСЕ определя АТАКА, НФСБ и ВМРО за фашистки партии и в т.33 настоятелно препоръчва на властите в България „... да следят отблизо многобройните екстремистки групи и политически партии, които функционират в България, и да предприемат бързи действия срещу всички престъпни дейности, в които те участват, включително подбуждане към дискриминация, омраза и насилие“. Сред конкретните примери е посочено нападението срещу Софийската джамия, организирано и проведено от АТАКА през 2011 г.

Българското Народно събрание вместо да изпълни препоръките на ПАСЕ, днес 04.05.2017 г. избра коалиционен кабинет с прякото участие на АТАКА, НФСБ и ВМРО, наречени от ЕКРН фашистки.

Това е най-срамният акт в 27-годишната нова демократична история на Р България. Прякото участие на крайни националисти в Правителството е ужасна гавра не само с над един милион представители на етническите, религиозните и културните малцинства в България, а и с всички български граждани, за които демокрацията, отговорността, свободата и толерантността са висша ценност, стояща по-високо от етническите и религиозните различия в българското общество. Тези ценности са тежко поругани. Поруган и брутално ревизиран е и стратегическият избор на Република България да се развива като евро-атлантическа държава, защото властта се представлява и от партии, които са против членството на България в НАТО и ЕС. Поругателите на религиозните храмове, обидно квалифицирали различните по етнос и вяра като „човекоподобни“, „изгубено звено между неандерталеца и хомо сапиенс“ и насилниците на възрастни жени, по предложение на Бойко Борисов са избрани за вицепремиери и министри. Българската нация е тежко разделена. Отговорността на първо място е на избрания за трети път за министър-председател лидер на ГЕРБ – Бойко Борисов. Той ще влезе в българската история не толкова с третия си премиерски мандат, а като министър-председателя, вкарал във властта на европейска и натовска България три фашистки партии.

Не е вярна тезата, че Бойко Борисов не е имал избор и властовата формула е била зададена от народния вот. Изборите за 44-то Народно събрание бяха проведени при тежки нарушения на Конституцията, Изборния кодекс и решенията на ВАС, които попречиха на огромно мнозинство български граждани да бъдат представени в Парламента. Нови парламентарни избори бяха единственото правилно решение, но Борисов избра властта на всяка цена пред демократичните ценности.

Съглашението с крайните националисти делегитимира ГЕРБ като системна, дясна, евро-атлантическа партия. Евро-атлантическото направление в българската политика не е представено в 44-то Народно събрание и това изправя извънпарламентарната опозиция пред нови предизвикателства и отговорности в защитата на стратегическия ценностен избор на България да се развива като модерна, европейска, натовска държава без фашистки примеси във властта.

Управляващото мнозинство, което стои зад Кабинета Борисов – 3, само формално се представя от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля. Колкото и кресливо да симулират опозиционно поведение цялото ДПС и части от БСП задкулисно са част от властовия модел. Припомняме, че „Обединителните патриоти“ от ДПС приобщиха в своите редици видни „Обединени патриоти“ с национал-социалистически възгледи, като дори ги издигнаха за водачи на свои листи. Затова опозиционният крясък на ДПС е фалшив.

Отговорността да представляват българските граждани истински демократи евро-атлантици е на извънпарламентарните десни и други либерални партии. Именно тук е ролята и на ДОСТ, която ще бъде силният глас на всички обидени и унизени български граждани, които въпреки етническите и религиозните си различия ще се обединят срещу опитите чрез езика на омразата да бъдат противопоставени едни на други.

С ДОСТ и други некомунистически политически сили в 44-то НС нямаше да е възможен Кабинет с крайни националисти и задкулисното участие на ДПС и БСП. Това обяснява агресията, изборните манипулации и противоконституционните действия, на които сме подложени.

Страхът от ясната евро-атлантическа и антиолигархична ориентация на ДОСТ, от призивите за толерантност и реална декомунизация на България е толкова силен, че се чуват гласове дори да бъдем забранени.

ДОСТ ще бъде силна и извън парламента с каузата си за модерна, демократична и единна България.

„Оставка!“ и нови честни избори! ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И НОВА КОНСТИТУЦИЯ! Друг изход няма!

        ИС НА ПП ДОСТ


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код