Памет за Кязим Паша

Жертвата на Възродителния процес Кязим Паша е зов за демокрация

 На 20 април 1972 г. в с. Бял Извор, общ. Ардино е прострелян с три куршума от автомат „Калашников“ Кязим Ибрахим Паша. След 10 дни по-късно умира от раните си, без да му е оказана адекватна медицинска помощ. Единствената му вина пред комунистическия режим е естествената му човешка съпротива в защита на своето име. Свидетел на убийството е неговото семейство. Трагедията се разиграва пред очите на 16-годишния му син Ибрахим, който днес – 45 години по-късно, посрещна стотици местни жители и гости, дошли да почетат паметта на Кязим Паша.

 Сред гостите бяха лидерът на ДОСТ г-н Лютви Местан, генералният консул на РТурция в Пловдив г-н Хюсейин Ергани, зам.-председателите г-жа Мариана Георгиева и г-н Шабанали Ахмед, членовете на ИС на ДОСТ г-н Бахри Юмер – кмет на Джебел, председателят на Конфедерацията на изселниците г-н Зюрфетин Хаджиоглу, общински координатори на ДОСТ от област Кърджали, както и г-н Евгений Михайлов и г-н Георги Боздуганов.

 За съжаление, днес рецидивите на комунистическия режим болезнено тровят българското общество. Г-н Местан определи задаващото се управление с прякото участие на крайните националисти като своеобразна гавра с паметта на множеството жертви на Възродителните процеси от 1971-73 г. и 1984-89 г. Като пример за това г-н Местан посочи десетките глоби, които неспирно му се налагат за употреба на майчин език.

 Мисията на ДОСТ е да противодейства категорично на циничните форми на дискриминация на етническа и религиозна основа и на разделението на гражданското общество.

 Модерният граждански патриотизъм на ДОСТ, светостта и на идентичността, и на териториалната цялост и неделимостта на България са основните послания на ДОСТ, които събраха ведно на тази трагична дата и мюсюлмани, и християни.

 След Мевлида, отслужен в памет на Кязим Паша, гостите се поклониха пред Паметната плоча на лобното място.

 Сред почелите паметта на Кязим Паша отсъстваха представители на ръководствата на другите политически партии в България, в това число и на ДПС.


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код