Лютви Местан: Вотът трябва да бъде касиран - изборите са опорочени!

Искаме оставката на ЦИК! Независим орган ли е, след като пренебрегва решения на ВАС?

    Председателят на ДОСТ г-н Лютви Местан и председателят на НПСД г-н Орхан Исмаилов поискаха касиране на изборите заради драстично нарушение на Конституцията и на Изборния кодекс.

    Централната избирателна комисия незабавно трябва да подаде оставка и да бъде разследвана за самоуправство. За това настоя председателят на ДОСТ г-н Лютви Местан на специална пресконференция.

    Причина за искането е пренебрегване на Решение на Върховния административен съд от 15.03.2017 г. във връзка с жалба, подадена от Валери Симеонов, който оспорва възможността избирателите в чужбина да упражнят право на глас с попълнени преди да влязат в изборните помещения декларации за гласуване. Според ВАС „никой не може да задължи българските граждани да попълват собственоръчно и в изборните помещения декларациите си“. „Валери Симеонов и ЦИК са знаели за това решение, защото са били страни по делото и въпреки това, в последния възможен ден – петък, 24.03, преди деня за размисъл, ЦИК взима решение, абсолютно противоположно на решението на ВАС, и задължава българските граждани в чужбина да попълват декларациите си в изборните помещения“, категоричен беше г-н Местан. "Поискахме от Главния прокурор да разследва дали не са налице основания за квалифицирането на тези деяния като престъпна група, в която участват Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Ангел Джамбазки; в тази група са били въвлечени, по признания на Валери Симеонов по национална медия, и БСП и ГЕРБ в лицето на Корнелия Нинова и Цветан Цветанов", заяви още лидерът на ДОСТ.

    Пред събралите се журналисти г-н Местан подчерта, че ако изборите бяха проведени в съответствие с Българската Конституция и Изборния закон, а не в условия на тотално нарушаване на конституционни изборни права на над 40 хиляди български граждани, ДОСТ щеше да е в 44-то Народно събрание. „ДОСТ печели убедително във всяко населено място, където кметът не е от ДПС. Те загубиха голяма част от традиционния си избирател“, категоричен беше г-н Местан.

    Във връзка с обвиненията, че има чужда намеса в изборния процес, председателят на ДОСТ настоя за сравнение на съотношението на гласовете между ДОСТ и ДПС в РТурция и Западна Европа. В Турция гласовете се съотнасят 60% към 40% в полза на ДОСТ, точно такова е съотношението и в страните от Западна Европа. „Дали някой би си позволил да заподозре съдействие на правителствата от страните в Западна Европа в полза на ДОСТ?“, попита г-н Местан.

     В края на пресконференцията г-н Местан изрази притеснение за евроатлантическия статут на България заради непредставените десни политически сили в 44-то Народно събрание и евентуално участие на „фашистки“ сили в бъдещето правителство.

     С прегръдката между Борисов и Обединение патриоти  ГЕРБ освобождава дясното. Никоя морална дясна партия в Европа не се съюзява с националистически партии, определени в Документ на ПАСЕ за „фашистки“. Ако го направи, престава да е дясно.

     Настъпва политическото време на истински дясното в България. Макар и извън парламента дясно-центристките сили трябва да поемат ролята си на сериозна алтернатива с цел не просто да бъдат представени в следващото Народно събрание, а да поемат отговорността за управлението.

     Участието на крайните националисти в Кабинета застрашава най-вече етно-религиозните малцинства, защото крайният национализъм ги отрича и така разединява българската нация. Дясно-центристкото е призвано да изведе обединяващата роля на демократичните принципи.

     Необходимо е да се образува демократичен отпор срещу пълзящия фашизъм. Демократичната общност няма да понесе порочна формула на управление с участие на крайни националисти. Демократичният рефлекс на истинските демократи ще ги обедини в името на евроатлантическа България. Идейната основа на това единодействие може да бъде съгласието за образуване на общ Конституционен форум за свикване на Ново Велико народно събрание, което да приеме Нова Конституция на евроатлантическа България.


Решение на ВАС/15.03.2017

Гласуване в Западна Европа (Данни ЦИК)


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код