СРЕЩА НА Г-Н МЕСТАН С МИСИЯТА НА ОССЕ В БЪЛГАРИЯ

Председателят на ДОСТ г-н Лютви Местан проведе среща с Мисията на ОССЕ за наблюдение на изборите в България, начело с ръководителя й г-н Роман Якич.

На първо място г-н Местан сподели огорчението си, че въпреки изрично изразените препоръки в Доклади на ОССЕ за правото на ползване на майчин език продължава забраната, дискриминационният текст не е премахнат и на него му се налагат непрекъснато глоби за това, че говори на турски език.

 На следващо място, г-н Местан обърна внимание, че на практика се ограничават конституционно разписани права на български граждани чрез ограничение на броя на секциите в Р Турция до 35. Той посочи конкретни примери за скандално разместване на местоположението на и без това ограничени до 35 секции в Р Турция без обективни критерии съобразно интереса на ДПС.

 Освен това г-н Местан информира г-н Якич, че в България се чуват гласове за още по-скандално лишаване на българските граждани от правото на глас чрез решение за закриване на секции извън дипломатическите представителства в Р Турция. Това би било не просто дискриминационно, а откровено фашистко решение, което ще има тежки последици.

В срещата си с представителите на ОССЕ г-н Лютви Местан – председател на ПП ДОСТ, изрази притесненията си относно спирането на предизборния клип на Обединение ДОСТ, окървавените плакати на Коалицията, битите и арестувани кандидати за народни представители и активисти на ДОСТ, забраната от страна на всички кметове в Кърджалийско за провеждане на мероприятия на Обединение ДОСТ в хода на предизобрната кампания. Г-н Местан изрази притеснение, че ще има опити за манипулации на вота в етнически смесените райони на принципа „Всички срещу ДОСТ“.

Предвид на споделените притеснения г-н Местан призова г-н Якич да изпрати наблюдатели в етнически смесените райони и по-специално в края на изборния ден, когато се броят бюлетините и се попълват протоколите.

 В заключение г-н Местан сподели, че чрез езика на омразата се реализира фашистка стратегия за изграждане на универсален образ на врага в лицето на ДОСТ. Това се явява в драстично противоречие с основни принципи на европейското хуманитарно право.


20.03.2017 г.

ЦЕНТРАЛЕН ПРЕДИЗБОРЕН ЩАБ 

      НА ОБЕДИНЕНИЕ ДОСТ


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код