Евгений Михайлов и Георги Боздуганов отдадоха почит на забравени герои на съпротивата срещу комунистическия режим.

На 8 март кандидатите за народни представители на Обединение ДОСТ от 24 МИР София, Евгений Михайлов и д-р Георги Боздуганов, придружени от общинския координатор на ДОСТ- Момчилград Орхан Ибрахим, положиха цветя на лобното място и гроба в село Могиляне на най-малката жертва на престъпния "възродителен процес" - осемнайсетмесечната Тюркан.

След това в село Бенковски те почетоха паметта на забравения истински герой на съпротивата срещу комунистическия режим Юмер Ефендиоглу. Юмер е основателят на организцията за съпротива срещу насилствената смяна на имената на българските мюсюлмани "Дългата зима". Много години името на този славен герой тънеше в забрава. Точно преди година името на Юмер бе споменато от политическия затворник Мехмет Айлдъз в предаването на Евгений Михайлов "Минало (не)свършено". Мемхет с огорчение беше споделил, че никой от така наречените лидери на ДПС през всичките 26 години не е искал да си спомни за този истински борец за демокрация.

Юмер Ефендиев, както е бил известен тогава, е убит в Софийския затвор в края на февруари 1987 г. от органите на ДС, които инсценират самообесване.

Оказва се, че за първи път паметта на Юмер официално е била почетена от председателя на ДОСТ Лютви Местан в края на август 2016 г. заедно с участниците в "Срещата на сърцата" и на 26 декември 2016 г. с полагане на венец.

Странното е, че независимо един от друг Евгений Михайлов и Лютви Местан са възродили спомена за този истински, но забравен герой от борбата срещу "възродителния" процес.

От началото на 2017 година името на Юмер Ефендиоглу е включено във възпоменателния календар на почит към жертвите на комунистическия режим. Разговорът, който доведе до изясняване на това знаково единодействие беше започнат на чаша кафе със симпатизанти на ДОСТ в село Борино, родното място на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Темата бе провокирана от бивши политзатворници и невероятния интерес към поредицата "Минало (не)свършено" по ТВ БИТ от жителите на Смолянска и Благоеградска област.

Истината, разкрита в това предаване, за измамата на мюсюлманите от страна на продукта на БКП/ДС - ДПС се оказа, че е достигнала до десетки хиляди хора, пострадали от комунистическия "възродителен процес".


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код