Председателят на ДОСТ Лютви Местан, кандидатите за ЕП Чидем Ахмедова и Ружди Кайалъ, членовете на ИС Зюрфеттин Хаджиоглу и Неджметтин Хак, областните координатори на Шумен и Русе - Нуртен Ремзи и Зеки Исмаил, членове и симпатизанти застанаха молитвено пред гробовете на жертвите на героичната съпротива срещу комунистическия режим от май 1989 година от община Каолиново, област Шумен.


”Гробовете на героите са истинското място за почит, а не партийните чешми на площадите, върху които (нагло, с цел да бъде партийно присвоен подвигът им) е написано “ДПС” и са изрисувани партийни символи” сподели още миналата година г-н Местан.


На 12.05. тази година ДПС за пореден път са демонстрирали партийна наглост и бездушие. Събрали са се пред партийната чешма в с. Тодор Икономово, за да си направят партийна реклама на гърба на трите жертви, дадени от селото през май 1989 г., но не са намерили време да отидат на 500 метра по-нататък в местното гробище, където са погребани разстреляните от комунистическата власт. 

ДОСТ продължи традицията да застава молитвено не пред партийните чешми, а пред гробовете на истинските герои на Майските събития.


Състоянието на гробовете разкрива бездушието и фалша на ДПС. Село Тодор Икономово вече 30 години се управлява от Сараите, както и цялата община Каолиново. Партия ДПС, която гради идеологията си върху лъжата, че Ахмед Доган е организирал майските събития, е оставила гробовете на убитите в окаяно състояние.

Председателят Местан в продължение на 30 минути разчистваше гроба на Мехмет Сали, покрит с висока над метър трева и храсти над два метра, за да открие надгробния камък на героя.


Другият (насрещен) камък отдавна е съборен и трудно може да се намери. Трудно откриваеми, покрити с висока трева, бурени и храсти, са и гробовете на другите двама убити – Мехмет и Хасан.


Техните имена се четат на ДПС пaметника, но са трудно откриваеми на надгробните им камъни, храсти и бурени. Това срамно положение не е отговорност толкова на близките и роднините, а на партия ДПС, която държи властта.


ДПС има пари за зимните и морски сараи на Почетния за десетки милиони евро, за яхтите и лодките Му, за къщите на изпълнителния директор, за ТЕЦ на стойност 38 милиона, но не може да задели няколко хиляди лева за гробовете на загиналите за нашето име, език, вяра и култура.

“Като мюсюлманин аз се срамувам и моля роднините на жертвите да дадат съгласие, ние, макар средствата ни да са оскъдни, да се погрижим за техните гробове. Това е най-малкото, което им дължим.”, заяви председателят на ДОСТ Лютви Местан.

Вижте видео записа от изказването на г-н Местан.

https://www.youtube.com/watch?v=azdPacKzquQ

https://www.youtube.com/watch?v=N0dx4t8t3P8

Пресцентър на ДОСТ


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код