ЧЕСТИТ ДЕН НА ЕВРОПА!

Какво празнуваме днес? Победата на Съветската армия над хитлеро-фашизма или Деня на Европа като символ на мира, демокрацията, свободата и човешките права?

Лесният отговор е и двете. Но не винаги лесните отговори са верните отговори.

По време на дебатите в сутрешния блок на Нова телевизия представителят на БСП Румен Гечев каза, че на 9-ти май празнуваме едновремено победата на Червената армия и Деня на Европа. Само че, победата над Хитлер не е дело на Червената армия, а на Коалицията на Обединените народи — САЩ, СССР, Великобритания и другите съюзници. Освен това капитулацията на нацистка Германия празнувахме вчера — 8 май. Гечев греши. Но това е разбираемо, защото нищо друго не може да се очаква от партия, която превърна 9-ти септември 1944 г., деня на съветската комунистическа окупация на демократична България в национален празник за цели 45 години.

Представителите на ГЕРБ Лиляна Павлова и на ДПС Илхан Кючюк се съгласиха с Румен Гечев. Това вече е не просто неразбираемо, а е дълбоко неприемливо и осъдително.

Никой не отрича заслугите на Съветската армия за победата над Хитлер, но и никой няма право да подмине с угодно за комунистите мълчание факта, че целите на Червената армия на Сталин далеч не са били освободителни, а откровено окупационни. Неслучайно държавите и народите, които останаха в свободния Западен свят със САЩ и Великобритания се радваха на демокрация, свобода и просперитет, докато останалите под Сталинския ботуш преживяха близо половин век комунистическо мракобесие. Нашата България мина през ужаса на народния съд. Със съд и без съд беше унищожен, физически ликвидиран елитът на нацията. Оцелелите по чудо довършиха дните си, гниейки по комунистическите затвори и концлагери. Сред тях бе и легендарният борец за демокрация и човешки права - Нури Адалъ, чиито внуци днес са кандидати от листата на ДОСТ за ЕП.

Ето защо за нас членовете и симпатизантите на ДОСТ този ден- 9-ти май, е Денят на Европа. Европа не като географско понятие, а като символ на Демокрацията, Отговорността, Свободата и Толерантността.

Неслучайно Русия, която географски принадлежи на Европа, със своя Путински режим не е част и няма да бъде част от тази наша Европа.

Честит празник!

Лютви Местан 

Председател на ПП ДОСТ

Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код