ДОСТ осъжда остро зверското масовото убийство на мюсюлмани в гр Крейстчънт, Нова Зеландия и изразява съболезнования на близките и роднините на загиналите от куршумите на един антиислямски терорист.

Партия ДОСТ е последователна с категоричното осъждане на всеки терористичен акт, независимо от етническата и религиозна принадлежност на извършителите, защото терорът е най- отвратителното престъпление срещу цялото човечество. Терорът няма религия и етнос и затова всяка негова проява следва да се осъди солидарно от всички държави и всички граждани на Планетата. 

Окървавяването на джамията в новозеландския град с кръвта на 49 убити и десетки ранени мирни граждани по време на молитва към Всевишния е зверство, зад което стоят откровено расистки и антимюсюлмански мотиви. 

През последните години във връзка с масовите убийства на мирни граждани в Европа и света от терористичната организация “Ислямска държава” станахме свидетели на опити от страна на крайни националисти да пренесат отговорността за тези терористични актове върху цялата мюсюлманска религия. Подобно стигматизиране е не просто обидно за над един милиард мюсюлмани, но е и твърде опасен източник за нагнетяване на омраза между различните религии и създава условия за радикализиране на елементи като масовия убиец от гр. Крестчънт. 

Тероризмът е глобално зло и с него можем да се преборим единствено с глобалните и солидарни усилия на всички граждани, независимо от тяхната етническа и религиозна принадлежност. 

Във връзка с откровено враждебните послания на Брентън Тарънт, насочени основно срещу нашата съседка - Република Турция и данните за пребиваването му в България през м. Ноември 2018 година, партия ДОСТ е в очакване компетентните органи да проведат пълно разследване и да информират българското общество като превенция на риска от опасни интерпретации и в името на толерантните отношения между българските граждани. 

Лютви Местан, Председател на ПП ДОСТ 

Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код