ЧЕСТИТ ДЕН НА МАЙЧИНИЯ ЕЗИК

     21 февруари – Денят на майчиния език и част от Календара на защитата на ЮНЕСКО, е празник на човешката идентичност. Майчиният език е съкровеността на homo sapiens-a. Този феномен – майчиният език, е невидимият мост към свободата, към братството, към равенството. Майчиният език е основата на цивилизационната култура на човечеството и на толерантността като философия на мира.

     В България толерантността като част от културата на гражданското общество все още не е припознала майчиния език като изконно човешко право и изява на гражданската свобода. Ратификацията на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства е парламентарна документалистика и просто архив, прашясал от националистически ругателства. За 30 години българската държава – уж демократична, така и не прояви демократична зрялост да гарантира правото на изучаване и ползване на майчин език по европейски стандарти. България – член на НАТО и Европейския съюз, е единствената държава в ЕС, в която ползването на майчин език по време на предизборна кампания се определя за нарушение и се наказва с хиляди левове глоби.

     Затова за правото си на майчин език се жалим в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и чакаме неговото Решение, че сме равноправни и за майчиния си език.

     ДОСТ честити 21 февруари на всички ученици, на всички свои членове и симпатизанти и желае на всички братя и сестри топлина и комфорт в общуването и на майчин език.

     ДОСТ поздравява всички учители по майчин език и представителите на неправителствените организации, отдадени на тази кауза, за това, че в условия на упражнявана от националисти власт и когато държавата, вместо адекватна грижа за майчиния език, продължава с дискриминационната си политика, проявяват преданост, истински героизъм на това свещено поприще.

                                                                                        ЛЮТВИ МЕСТАН

                                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код