БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!

Темата за Крим ще се окаже политическата „ахилесова пета“ за БСП, която заявява амбиции за властта. Тази сутрин – 20.01.2017, на въпрос на Виктор Николаев по НОВА ТВ: „А вашата позиция каква е по тази тема – Крим руски ли е или украински?“ Корнелия Нинова отговаря: „Така, както се самоопределя народът“. Дори след уточнението на журналиста: „Тоест Референдумът, който беше проведен с всички критики, че става въпрос за Русия, т.е. руски?“ Нинова дефинитивно повтаря: „Казах – така, както народът се самоопределя.“.

Какво всъщност ни казва Нинова? Според нея фактът, че в Крим живеят преобладаващо руснаци, които на референдум, организиран от Кремъл, са решили да се присъединят към Русия, прави Крим руска територия. Няма значение какво пише в украинската конституция. За Корнелия Нинова няма значение, че статутът на Крим като неразделна част от Украйна е скрепен с редица международни договори.

Според председателя на БСП желанието на една или друга етнически или религиозно различна от мнозинството част от народа в една държава стои по-високо от суверенитета на съответната държава, че дори и от международното право. Ами ако малцинствени групи в други национални държави решат да следват „светлия“ пример на Кремъл и на лидерката на БСП? Днес трудно бихме могли да посочим дори една етнически и религиозно еднородна държава. Затова е и неприложим принципът държавните граници да следват етнотериториите. Не че историята не помни такива опити, но резултатът винаги е бил трагичен – граждански, локални и световни войни.

Дава ли си сметка Корнелия Нинова, че нейната теза за Крим може някой ден да послужи като основание за определени среди да си припомнят, че през далечната 1940 г. в светлината на пакта Рибентроп – Молотов и с благословията на сатрапи като Сталин, Хитлер и Мусолини България си връща Южна Добруджа. Въпреки това стриктното зачитане на международното право и международните договори и до днес дава пълна легитимност на България да упражнява своя суверенитет над Южна Добруджа.

Няма да продължаваме с други примери и хипотези за други части на България, защото биха се събудили излишно архистрахове.

По логиката на Корнелия Нинова обаче, която по никакъв начин не зачита международното право, а слугински обслужва руската агресия срещу Украйна, всичко е позволено, ако по-силните имат претенции към по-слабите.

 Едва ли има по-антибългарска теза от тази на Нинова, защото българска подкрепа за прецедент на нарушено международно право може да изправи страната ни пред ефекта на бумеранга. Нинова е или дълбока некомпетентна, или е унизително сервилна пред Кремъл.

С позицията си за Крим Нинова практически денонсира редица международни договори. В частност тя буквално скъсва дипломатическите отношения на България с Украйна, ако, разбира се, само за миг си я представим като бъдещия министър-председател на България. Убеден съм, че българските граждани ще се сетят за това, преди да упражнят вота си. Те не биха гласували за партии и лидери, които не са покрили екзистенц минимума за политическа и държавническа пригодност.

Шансът на нашата държава е, че има партия като ДОСТ с тезата ни за модерния граждански патриотизъм, който стъпва на два принципа:

1. Неприкосновеност на идентичността на лицата от малцинствата в рамките на националната държава – име, език, религия, култура и пр.;

2. Неприкосновеност на държавните граници, териториалната цялост и суверенитета на националната държава, установени съгласно международното право.

Балансът между тези два принципа е основата за разгръщане на политика на равноправно интегриране на всички в единната гражданска нация на единна и неделима България.

 Обратно. Тезата на Корнелия Нинова води до сепаратизъм и поражда риск от локални и световни войни.

 Боже, пази България!


ЛЮТВИ МЕСТАН

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ 

Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код