ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО Г-Н РУМЕН РАДЕВ

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

     Не съм гласувал за Вас по причини, които не са предмет на настоящето писмо, защото са огласявани както преди първия, така и преди втория тур на президентските избори. Вие сте избран с гласовете на 2 063 032 български граждани, което представлява точно 30,13 % от имащите право на глас 6 848 311 български граждани.

     Независимо че съм един от тези 4 785 279 български граждани, или 69,87 %, които или са гласували за друг кандидат, или не са участвали в изборите, аз като народен представител днес застанах с подобаващо уважение в пленарната зала на Народното събрание за церемонията на Вашата клетва. Бях воден, първо, от културата на уважение към държавата и нейните институции, възпитана у мен от родителите ми, и, второ, от разбирането си, че още от мига на избирането Ви Вие представлявате не само гласувалите за Вас, но естествено всички български граждани. Това е по силата на Конституцията, съгласно която президентът олицетворява единството на нацията с нейните етнически, религиозни и културни различия.

     Уважаеми г-н Президент,

силно обезпокоен и притеснен съм от факта, че при първото си официално обръщение от трибуната на Народното събрание Вие, след като не просто закономерно, но и конституционно съобразно, съгласно държавния протокол, се обърнахте с подобаващо уважение към всички официални лица и органи, в това число и към Негово светейшество Патриарха на БПЦ, Вие, г-н Президент, пропуснахте да уважите дошлите да Ви уважат Глави на останалите вероизповедания в Република България. Пред очите Ви бяха, но Вие не ги видяхте, духовният Глава на около 1 милион мюсюлмани в България д-р Мустафа Хаджи, както, разбира се, и Главите на католическата, протестантската и прочие деноминации. Дори едно събирателно обръщение `Ваши светейшества` би покрило конституционното Ви задължение, че сте президент на всички български граждани. Уви – не го направихте.

     Г-н Президент,

съгласно чл. 13, ал. 3 от Конституцията „традиционната религия в РБългария е източноправославното вероизповедание“, но в България освен източноправославни християни живеят и мюсюлмани, и католици, и протестанти, и юдеи, и други. Освен това нека припомня, че съгласно ал. 2 на същия, чл. 13 „религиозните институции са отделени от държавата“.

     Г-н Президент,

ето затова няма да се уморя да повтарям, че независимо дали ще ни виждате, или не, и нас ни има и въпреки етническите, религиозните и културните ни различия и ние също сме чеда на майка България, т.е. равноправни български граждани.

    19.01.2017 г.                                                          С уважение: ЛЮТВИ МЕСТАН

 София                                                                                               НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ

                                                                                                             И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ

                                                                                                                                                          

                                                                                                                                                                       


                                                                           

                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                              

                                                                                                                                                                                                      

 
Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код