СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

Още при учредяването си ДОСТ пое ангажимент, че ще бъде партия на свободните демократични дебати. Водени от този принцип, предоставяме на Вашето внимание Проект за ПОЛИТИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА 44ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

Оставаме в очакване на Вашите оценки и препоръки по текста, преди той да се превърне в официален документ на партията.

Искам също така да ви информирам, че след Вашите препоръки тази ПОЛИТИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ ще се превърне в основа за разгърната политическа ПЛАТФОРМА с приоритетите ни в съответните секторни политики.

       ЛЮТВИ МЕСТАН

       ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ


Проект за ПОЛИТИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА 44ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ВРЕМЕ Е ЗА ДОСТ !

Време е за ДОСТ означава, че е време за истинска Демокрация, Отговорност, Свобода и Толерантност.

Това са принципите, в името на които бе учредена новата ни партия. Тя се роди в условията на драматичен сблъсък между евро-атлантическата и евразийската концепции за развитието на България в условия на декларативен отказ от трите принципа на либерализма - свобода, отговорност, толерантност от страна на политически сили, които формално се определят като либерални. ДОСТ е градивната алтернатива на фалшивия либерализъм и националпопулизма и ще се развива като автентична либерална партия на модерния граждански патриотизъм.

КОИ СМЕ НИЕ?

ДОСТ е либерална партия на демократичния диалог, а не авторитарна партия с култ към една личност.

ДОСТ е първата партия, която в своя Устав въведе принципа на мандатността, за разлика от тоталитарни партии с пожизнен почетен председател.

ДОСТ ще бъде партия на силата на демократичните идеи, а не на силата на терора, репресията, заплахите за уволнение от работа и на купените гласове.

ДОСТ ще гради доверие в сърцата на избирателите, а не сараи в полите на Витоша и край морето.

ДОСТ ще бъде партията на свободните граждани, а не на олигархията и корупционните обръчи.

ДОСТ ще освободи избирателя от оковите на безалтернативността, подчинението и страха.

 ВРЕМЕ Е ЗА ДОСТ! ВРЕМЕ Е ЗА ИСТИНСКИ СВОБОДЕН ИЗБОР!

ВРЕМЕ Е ЗА ИСТИНСКО РАВНОПРАВИЕ И СВОБОДА!

Мисията на ДОСТ е модерният граждански патриотизъм, който стъпва на два принципа:

1. Истинска свобода и реално равноправие като условие за пълноценна интеграция на етническите, религиозните и културните различия в единната гражданска нация на Р България.

2. Защита на териториалната цялост и неделимостта на България.

Това означава смела защита на идентичността - име, език, религия и култура, по пътя на решително противодействие на асимилацията чрез дискриминация и новия феномен асимилация чрез корупционно купуване на гласове. В европейска България не може да има забранени територии за малцинствата – съд, прокуратура, специални служби и високи етажи на изпълнителната власт. Идеята за единна, модерна гражданска нация е несъвместима с глобите, налагани за употреба на майчин език по време на предизборни кампании.

Защитата на териториалната цялост и неделимостта на България изисква безусловна солидарност със съдбата на народи и държави, които са обект на военна агресия и териториално заграбване от страна на чужди окупатори.

В този смисъл осъждането на окупацията на украински Крим от Кремъл е най-безспорният критерий за демократичността и евро-атлантическата идентичност на българските партии, политици и граждани. Затова във външната си политика ДОСТ ще се придържа стриктно към принципа на спазване на международното право, защото това е висша форма на защита на българския национален интерес и превенция на рисковете за хибридна или пряка намеса във вътрешната политика на България.

Концепцията за модерна гражданска нация може да се реализира само в условията на съхранен и задълбочаващ се процес на развитие на страната като евро-атлантическа държава. Превръщането ни от формален в реален и силен член на ЕС и НАТО предполага дълбоки реформи във всички социални системи на държавата. Успешни реформи в която и да е система обаче са невъзможни, без да се реши кардиналният проблем за несъответствието между сегашната Конституция и променените вътрешнополитически и геополитически реалности. Императивът на новото политическо време е постигането на широко политическо и гражданско съгласие за нов обществен договор, за свикване на ново VIII ВНС.

България има нужда от нова Конституция, която да освободи енергията на реформаторските сили в българското общество за всеобхватни реформи, на първо място, в съдебната власт като условие за ликвидирането на най-страшното социално зло – олигархията и корупцията. Отношението към този приоритет на приоритетите е новото мерило за това, кои политически сили са за статуквото, разбирано вече не като актуална конфигурация от управляващи партии, а като конституционно статукво на обществени и институционални отношения.

ДОСТ е за нова Конституция, което ще рече, че е за радикална промяна. Ние ще търсим диалог с всички демократични центристки и десни формации за образуване на широк конституционен форум, който да поеме политическа отговорност за изработване на нов обществен договор с цел реабилитиране на накърненото чувство за справедливост на българските граждани.

Прокарването на ясна демаркационна линия между политическите сили, които са вкопчени в конституционното статукво, и силите на промяна е оздравително за политическия процес, защото дава шанс за консолидиране на нова демократична енергия за стратегически решения в полза на българския национален интерес. Всички секторни политики следва да бъдат осмислени през тази призма.

Ние сме за:

- За нова демократична конституция на евро-атлантическа България;

- ЗА ДЕМОКРАЦИЯ БЕЗ САРАИ!

ПП ДОСТ


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код