Над 2000 родопчани се включиха във възпоменателен поход в памет на жертвите на Възродителния процес и убитата на днешния ден преди 32 години 18-месечна Тюркян. Те изминаха почти километър и половина до гроба на най-малката жертва на насилствената смяна на имената на турците през декември 1984 година.

В похода участваха лидерът на ДОСТ Лютви Местан, Н.Пр.Сюлейман Гьокче, посланик на РТурция у нас, Бирей Йълмазсой, консул на РТурция в Пловдив, Ниязи Еврен Акьол, генерален консул на РТурция в Бургас, г-н Петър Бояджиев, дългогодишен политзатворник, многократния олимпийски и световен шампион г-н Наим Сюлейманоглу, депутати, кметове на турски общини. Роднини на жертвите и репресирани по време на Възродителния процес бяха заедно с ДОСТ.

На импровизиран митинг в село Могиляне, където днес е издигната чешма в памет на Тюркян, лидерът на ДОСТ Лютви Местан настоя тези трагични събития да не се политизират и да не служат за партийна употреба. Той категорично определи жертвите на Възродителния процес за герои на България и призова честванията в тяхна памет да са част от държавния протокол на страната.

По време на митинга Фикри Хасаноглу, син на убитата на днешния ден през 1984 година Айше Хасан, който днес живее в Турция, призова: „Свалете знамената на ДПС. Това е място за поклон пред паметта на майка ми и другите жертви на комунизма“. До него беше и Фатма Моллахасан, майка на убитата Тюркян, заедно с преродената си дъщеря, кръстена на жертвата Тюркян.

Привържениците на ДПС не чуха призива на Фикри и арогантно партизираха деня за почит, като поставиха партийния си интерес над паметта на жертвите. Хората на Доган начело с Мустафа Карадайъ отбелязаха годишнината в центъра на Могиляне. Възгласът на Карадайъ „ДПС, ДПС!“ остана без отговор. Особено грозно впечатление направи опитът на ДПС да заглушат с музика молитвата на главния мюфтия Мустафа Хаджи в памет на жертвите. Възмутени местни граждани споделиха, че не са присъствали на такова морално падение и че по този начин ДПС е разкрило истинското си лице.

Множеството от Могиляне по-късно проведе импровизиран митинг пред първия паметник на жертвите на тоталитарния режим на площада в Момчилград. До лидера на ДОСТ г-н Лютви Местан застанаха и председателят на НПСД г-н Орхан Исмаилов и независимият народен представител г-н Гюнай Хюсмен.


В словото си г-н Местан подчерта необходимостта от силно ново обединение, за да се изгради категорична алтернатива на изчерпания, тоталитарен модел на ДПС. За такава алтернатива са нужни и нови политици, които ще служат на интересите на избирателите, а не на олигархията. Лидерът на ДОСТ остро осъди ДПС за посегателството им да присвоят трагичните събития от зимата на 84-та година. Тази своеобразна политическа кражба ще бъде наказана от избирателите. В заключение г-н Местан припомни, че и най-здравите тоталитарни системи в един момент рухват.

 Хилядите, които бяха с ръководството на ДОСТ, и гостите от Турция са най-яркото свидетелство за новото начало в името на истинска неподправена служба в името на демокрацията, в името на каузата да се постигне реално равноправие на всички български граждани, независимо от етнос, религия и култура. Г-н Местан поздрави всички братя християни със светлия празник Коледа и пожела новата, 2017-та година да ни донесе, освен здраве и благополучие, и добруване в името на единна и неделима България.

ПРЕСЦЕНТЪР ПП ДОСТ


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код