В ардинското село Млечино ДОСТ отбеляза 32-та годишнина от първата масова съпротива на турците и мюсюлманите в България срещу т. нар. Възродителен процес на комунистическия режим.

 На площада в с. Млечино с ръководството на ДОСТ начело с председателя г-н Лютви Местан бяха много гости от страната и чужбина, сред които г-н Мурат Мухаджъроглу - консул на РТурция в Пловдив, г-н Ремзи Кесер - политически затворник от Белене, г-н Зюрфетин Хаджиоглу - председател на Конфедерацията на балканските румелийски изселници, лидери и на други изселнически организации от РТурция и районният мюфтия в Кърджали г-н Бейхан Мехмед.

 Пред стотици (около 500) присъстващи ораторите подчертаха заслугата на турците и мюсюлманите в България за падането на комунистическия режим, поеха ангажимент, че ще останат верни на паметта на жертвите и на героите от съпротивата и ще продължат борбата за реално равноправие.

 В словото си Председателят на ДОСТ подчерта, че малката Тюркян и десетките убити от комунистическия режим, хилядите заточени в комунистическите лагери и затвори са мъченици не само на борбата на турците и мюсюлманите за име, език, религи я и култура, а са мъченици за българската демокрация и свобода. Затова нито една партия, в това число и ДПС, не могат да си присвояват тези събития и да ги монополизират партийно. Тези събития отдавна са заслужили да бъдат отбелязвани с подобаващ държавен протокол, както и да намерят своето място в учебниците по най-нова българска история. Г-н Местан завърши словото си с ангажимента, че новата партия неотклонно ще върви по пътя на Нури Тургут Адалъ – най-дълго лежалия в затворите на комунистическия режим, българския Нелсън Мандела.

 Пресцентърът на ДОСТ оставя без коментар манипулативното опорочаване на събитието от поръчкови медии, които успяха да броят до 70 стотиците присъстващи на площада в Млечино. Публикуваните снимки свидетелстват правдоподобно за събитието.

пп дост


ппМоля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код